Таван на надценката ще има хлябът. Той ще е 15%,

...
Таван на надценката ще има хлябът. Той ще е 15%,
Коментари Харесай

Хлябът – с таван на надценката и нулева ставка на ДДС

Таван на надценката ще има хлябът. Той ще е 15%, а нулевата ставка на Данък добавена стойност за насъщния и за брашното се удължава до края на 2024 година Това одобриха депутатите на последното си съвещание преди изборите 2 в 1 през днешния ден. Промяната обаче стана след непредвиден поврат. Причината е, че отрасловата бюджетна комисия в Народно събрание преди този момент я беше отхвърлила. По предложение на Йордан Цонев от Движение за права и свободи обаче промените бяха признати в пленарната зала през преходните и заключителните разпореждания на Закона за хазарта.

“Цените на производител са задоволително ниски, само че надценките, които се поставят в питателните вериги са от 40% – 50% ”, съобщи ръководителят на бюджетна комисия и народен представител от ДПС Йордан Цонев.

Специално за хляба тази надценка предлагаме да не бъде повече от 15%. Всички останали артикули дано да бъдат както си решат по договаряне ”, посочи Цонев.

От своя страна Румен Гечев от Българска социалистическа партия направи уточнението, че концепциите може да се възприемат като предизборна мярка. Но въпреки всичко левицата поддържа вносителите.

По-рано депутатите отхвърлиха това предложение, заради едновременното гласоподаване с патентния налог за гъбарите. Така действително се реши нулевата ставка да работи до 30 юни 2024г.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи обаче предложи наново да се гласоподава в зала. Там към този момент се одобри нулевата ставка на хляба и брашното да продължи до края на 2024г. А надценката, която поставят питателните магазини да не бъде повече от 15% за бял самун „ Добруджа “ и стандартизиран самун.

“В момента няма разбор от министерствата на стопанската система и финансите какъв брой от цената на хляба е над индустриалната цена. Ако те сочат, че 15% надценка трябва да бъде изменена, то ще бъдат направени съответни промени ”, посочи Цонев.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР