Търсенето на офис площи се е понижило, като в САЩ

...
Търсенето на офис площи се е понижило, като в САЩ
Коментари Харесай

Свободните офис площи в САЩ и Лондон достигат 20-годишен връх

Търсенето на офис площи се е намалило, като в Съединени американски щати и Лондон свободните пространства са достигнали 20-годишен връх. Според предварителни данни на изследователската компания CoStar, фокусирана върху търговски парцели, представени от Financial Times, през третото тримесечие в Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско процентът на незаетите площи се е повишил до нови най-високи равнища, а вложенията в офиси са намалели внезапно в съпоставяне със същия интервал на 2022 година

Незаетите площи в Сан Франциско доближиха 20-годишен пик, като през третото тримесечие техният дял е достигнал 20% по отношение на 6.3% при започване на пандемията. Градът също по този начин е генерирал вложения в офис площи от едвам 454 млн. паунда, което е по-малко от една трета от междинната стойност преди пандемията.

" Места като Сан Франциско бяха наранени изключително мощно, като се има поради равнището на хибридна работа и равнището на софтуерна претовареност там ", споделя Марк Стансфийлд от CoStar. Според анализаторите работещите в софтуерната сфера са възприели отдалечената работа повече от останалите офис чиновници.
Реклама
През същия интервал вложенията в Лондон леко са нарастнали до 2 милиарда паунда с помощта на голям брой покупко-продажби, подхранвани от търсенето на екологични, съвременни и неотдавна ремонтирани офиси в централната част на столицата, които са в дефицит. Въпреки това вложенията остават надалеч под равнищата си отпреди пандемията и са с повече от една пета по-малко на годишна база.

Технологичният и медийният бранш в предишното са подтикнали наемането на офиси в Лондон, само че фирмите от тези браншове освобождават площи, защото означават по-бавен напредък, споделя Джонатан Гардинър от консултантската компания в бранша Savills. През третото тримесечие делът на незаетите площи в Лондон e достигнал 9%, което е най-високата стойност, откогато CoStar стартира да следи тези данни през 2003 година

Според данните на CoStar ситуацията в Ню Йорк през третото тримесечие е същото, като вложенията в офисите в града са намалели с 60% по отношение на предходното тримесечие, а делът на незаетите площи остава 13.4%, което е покрай най-високата стойност за последните две десетилетия.

Положителен знак за бранша на комерсиалните парцели е фактът, че през третото тримесечие се следят признаци на възобновена интензивност при отдаването чартърен. Големите покупко-продажби в лондонското Сити и Уест Енд са довели до 19% тримесечен скок на лизинговата интензивност в Обединеното кралство. В Съединени американски щати тя е повишена с 13%, макар че е спаднала в Сан Франциско.
Реклама Свързани публикации Бъдещето на парцелите: Инвеститорите се насочват към центрове за данни и заобикалят офисите 28 август 2023, 08:09 Хибридната работа сви наемането на типичен офиси в София 11 август 2023, 06:45 Тиктакащата бомба в комерсиалните парцели 23 юни 2023, 06:17 Търговските парцели в Европа се пропукват под натиска на високите лихви 12 април 2023, 09:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР