Търсенето на каквито и да било изкопаеми горива ще достигне

...
Търсенето на каквито и да било изкопаеми горива ще достигне
Коментари Харесай

Делът на Русия на световните пазари на нефт и газ ще намалее наполовина до 2030 г.

Търсенето на каквито и да било изкопаеми горива ще доближи плато към средата на това десетилетие, защото държавните управления ще се опитат да се предпазят от рецесията, като се диверсифицират към чиста сила, съобщи основаната в Париж организация в своята Световна енергийна прогноза. Делът на Русия на международните пазари на петрол и газ ще намалее на половина до 2030 година, предвижда тя.

" Енергийните пазари и политики се трансформираха вследствие на нахлуването на Русия в Украйна освен за момента, само че и за десетилетия напред. Енергийният свят се трансформира трагично пред очите ни ", съобщи изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол. 

Нападението на президента Владимир Путин против съседката му през февруари ускори разтърсванията, като изпрати цените на природния газ до рекордни равнища и трайно преначерта картата на енергийните потоци.

Кремъл ограничи, а по-късно и спря газовите потоци по своя газопровод " Северен поток " към Европа. Смущенията на енергийните пазари евентуално ще се задълбочат тази зима, когато влязат в действие глобите на Европейски Съюз върху съветските петролни доставки.

Русия, най-големият експортьор на изкопаеми горива в света преди актуалната рецесия, до момента е получила част от изключителните доходи от 2 трилиона $, на които се радват производителите. Въпреки това нейната централна роля на международните пазари е напът да отстъпи фрапантно, като износът на въглеводороди в никакъв случай повече няма да доближи равнищата от предходната година.

Делът на Москва в интернационалната търговия с газ ще намалее на половина до 15% до края на десетилетието, предвижда МАЕ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР