Търсачката Гугъл обяви в блогпост днес, че спира да показва

...
Търсачката Гугъл обяви в блогпост днес, че спира да показва
Коментари Харесай

"Гугъл" ще ограничи Google News и във Франция, за да не плаща на медиите

Търсачката " Google " разгласи в блогпост през днешния ден, че стопира да демонстрира заглавия и фрагменти от медийни изявления в услугата си Гугъл News за Франция. Причината е, че през ноември в страната влиза в действие нов закон за авторското право, учреден на европейската инструкция, призната напролет.

Досега в тях потребителите виждаха заглавие, от време на време фотография и фрагмент от текста, като по този начин се ориентираха по-лесно дали желаят да четат по-нататък. Но новите правила плануват търсачките да заплащат за фрагментите - нещо, което " Google " не желае да прави. Затова тя разгласи, че няма да демонстрира сходно наличие, благосъстоятелност на европейски издатели, във Франция, в случай че те категорично не разгласят, че желаят това.

Преди известно време компанията напълно отстрани услугата Гугъл News в Испания след приенето на сходен закон.

" Ние не одобряваме някой да заплаща, с цел да бъде включен в резултатите от търсенето. Продаваме реклами, а не резултати от търсения, а всяка реклама в " Google " е ясно обозначена. Ето за какво и не плащаме на издателите, когато хората кликат на линковете им в резултатите ", разяснява в различен блог пост вицепрезидентът за News Ричард Гинграс.

Каква е тази инструкция

Нейният член 11 задължава уеб страниците да заплащат на медиите, с цел да цитират каквото и да е с изключение на " обособени думи или доста къси фрагменти " от техни изявления.

Чл. 13 задължава уеб сайтове и приложения, където потребителите могат да качват материали, да положат " старания " авансово да купят лицензи за всичко, което потребителите биха могли да качат, и да предотвратят нарушаванията на авторското право. Макар да не са длъжни да вкарват филтри, не е ясно по какъв различен метод те биха могли да се оправят със задачата.

Изключения има единствено за уеб сайтове, които са основани преди по-малко от три години, имат по-малко от 10 млн. евро оборот годишно и по-малко от 5 млн. неповторими консуматори месечно. Нарушаването даже на едно от тези условия – да вземем за пример изминаването на трите години от основаването на страницата - я праща в обсега на директивата.

Остава отворен въпросът какво ще се случи, в случай че огромните платформи наложат прекомерно необятни критерии, които улавят съвпадения в наличието, които не са нарушавания на авторското право, и кой и по какъв начин ще отбрани правата на потребителите от възможна необятна цензура, с която платформите пазят личните си ползи за сметка на свободата на словото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР