Търпи, бабо, за хубост!“ Този израз може да се перифразира

...
Търпи, бабо, за хубост!“ Този израз може да се перифразира
Коментари Харесай

Археологически находки свидетелстват, че мъжете през Средновековието често са страдали от неудобни обувки

„ Търпи, бабо, за красота! “ Този израз може да се перифразира на „ Търпи, дядо, за красота “, щом става дума за господата от Средновековието, които се издокарвали с стилните по това време тесни островърхи чепици. Това са потвърдили английски археолози, проучили скелети от четири гробища в Кембридж.

Днес най-вече дамите са подготвени да жертват здравето и удобството си в името на модата. При тях деформацията на ставата на огромния пръст, така наречен Hallux valgus, най-често е разследване от дългогодишно носене на обувки с изострен връх. Hallux valgus баче не е ново заболяване; още през ХIV и XV век последователите на модата страдали от него, както потвърждава едно английско проучване, оповестено в Интернешънъл Джърнъл ъф Палеопатолъджи.  За задачата английските археолози проучили скелети от четири разнообразни гробища в и към Кембридж, изровени с течение на вековете. Въпросните гробища били от интервала сред XI и XV век – три от тях били в градската зона, а четвъртото отвън града.

Според археолозите през XIII век Кембридж наброявал към 3500 поданици. Градът се прехранвал от селско стопанство и търговия по поречието на р. Кам. Едва към края на века учреденият още през 1210 година град почнал да играе значима роля. За благоденствието му съдействали и многочислените манастири в близост.

Това благополучие се отразило и във връзка с облеклото и носенето на така наречен crackowes – странни обувки или меки ботуши с доста дълги остри носове, нерядко без подметка. За да открият дали тези чепици имали същите последици като техните днешни сходства, учените  изследвали общо 177 скелета за белези на Hallux valgus и следи от костни фрактури с догатката, че деформацията на ставата на огромния пръст и тогава, както и през днешния ден утежнява салдото и води до рухвания.

И в действителност, 18 % от скелетите носели белези на Hallux valgus, като освен това били доста по-чести през XIV и XV век, в сравнение с по-рано, което съвпадало недвусмислено с нахлуването на новата мода. От тази дисторция били наранени най-вече градските поданици. Археолозите се натъкнали на нея най-много в гробището на монасите августинци, където наред с членове на този богат медал били заровени и жители, правили огромни дарения на манастира. Но явно и самите монаси ставали жертва на модата, тъй като процентът на засегнатите от Hallux в това гробище надхвърлял 44.  

В болничното заведение „ Св. Йоан Богослов “, която обслужвала по-бедната част от популацията, този % бил по-нисък – 32 за мъжете и 11 за дамите. Но в тази болница не живеели единствено сиромаси, а и по-състоятелни старци, откупили си правото на местоживеене с дарения. В третото градско гробище, където заровените градски и селски поданици били смесени, разкрили единствено 14 % случаи на Hallux при мъжете и 13 на 100 при дамите. Това гробище обаче било закрито през 1365 година, по тази причина обхващало единствено началото на модата на островръхите обувки. В по-старото селско гробище на Чърч Енд имало един-единствен случай – жена, при която аргументите за Hallux евентуално били други.

 

Налага се изводът, че през Средновековието от модата при обувките са страдали надалеч повече мъже , в сравнение с дами. И болките в краката били единствено дребният демон. От проучването за костни фрактури се оказало, че вероятността за породено от рухване строшаване била доста по-висока при скелетите с белези на Hallux – във всеки случай при по-възрастните наранени.

Увлечението на монасите по модата е разказано доста успешно от техния съвременник, поета Джофри Чосър , в творбата му „ Кентърбърийски разкази “ :

Ръкавите му бяха с скъпа кожа

обточени отвсякъде. Като придворен

си носеше качулката, която

забождаше с игла от чисто злато,

изваяна като любовен бант.

Плешив бе като тиква този франт,

лицето му от мехлем лъщеше цяло,

а имаше и много тлъсто тяло,

очите му горяха с жар парещ,

главата му димеше като пещ.

С ботуши скъпи и със прекрасен ат,

той беше същински добър прелат.

(Превод Александър Шурбанов)

Учените акцентират, че находките им по-скоро подценяват следствията от тази мода при обувките, защото са могли да изследват единствено скелетите, а по-леките случаи на Hallux не оставят следи по костите. Следователно би могло да се допусне, че през XIV и  XV век доста по-голям брой мъже са страдали от тази дисторция, която през днешния ден визира основно дамите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР