Тържествен ритуал по изпращането на 40-ия контингент от Въоръжените сили

...
Тържествен ритуал по изпращането на 40-ия контингент от Въоръжените сили
Коментари Харесай

Четиридесети български военен контингент се включи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“

Тържествен обред по изпращането на 40-ия контингент от Въоръжените сили на Република България за присъединяване в задачата на НАТО „ Решителна поддръжка “ в Афганистан се организира на летище Пловдив. В него участваха заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

„ Отчитам като триумф реализирането на ротацията по проект, защото успяхме да опазим контингента здрав в тази комплицирана епидемиологична конюнктура “, означи в изявлението си вицеадмирал Емил Ефтимов.

Поредна ротация на българския контингент в задачата на НАТО в Косово

Той разгласи, че при започване на епидемията е осъществен разбор както в Българската войска, по този начин и по линия на командната конструкция на НАТО и в съответните органи, виновни за задачата.

„ Военнослужещите бяха отделени във военно-почивната база в с. Рибарица и прекараха 14 дни в строга карантина “, напомни вицеадмирал Ефтимов и разясни, че с помощта на подхванатите ограничения за запазване на здравето и за недопускане на евентуално разпространяване на COVID-19, контингентът отпътува в цялостен състав и в положително здраве след прекосяване на съответните проби.

Заместник-началникът на защитата бе безапелационен, че все още ситуацията в Афганистан във връзка с разпространяването на ковид е спокойна, само че контингентът е екипиран с нужните защитни средства. Мерки се вземат и от командването на задачата на НАТО „ Решителна поддръжка “.



„ В Афганистан текат вътрешно-политически процеси. Всички вероятни сюжети, които могат да имат въздействие върху задачата, са регистрирани “, съобщи вицеадмирал Ефтимов. Той изрази вяра, че ситуацията в страната ще бъде естествена, ще спазим ротацията и след 20 април ще посрещнем сполучливо у нас 39-ия български контингент.

В задачата на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще извършват задания, свързани главно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с образованието и методическото подкрепяне на формирования от Афганистанската национална войска.

От името на управлението на Министерството на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов подари на контингента икона на Свети Георги Победоносец.



Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров връчи документи за присъединяване в задачата на националния пълководец на контингента и на командира на екипа от съветници. Той пожела здраве и триумф на военнослужещите при осъществяване на виновните им задания в интернационална среда.

Четиридесетият български боен контингент е със конструкция народен детайл, рота за защита, екип от съветници и щабни офицери. В състава му са включени до 160 военнослужещи.

Национален пълководец на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „ Логистика” в Щаба на защитата, старши народен представител е майор Симеон Симеонов от Съвместното командване на силите, помощник-национален пълководец е подполковник Светослав Някшолов от командването на Сухопътни войски, а пълководец на ротата за защита е Христо Върбанов от военно формирование 42 800 – гр. Плевен.

Сертификацията на контингента за присъединяване в интервенцията на НАТО в Афганистан „ Решителна поддръжка “ се организира в Единния център за начална подготовка - Плевен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР