Търговското напрежение между ЕС и САЩ се разпали в понеделник,

...
Търговското напрежение между ЕС и САЩ се разпали в понеделник,
Коментари Харесай

Европа готова да отвърне на „преувеличената“ американска тарифна заплаха

Търговското напрежение сред Европейски Съюз и Съединени американски щати се разпали в понеделник, откакто Съединени американски щати обявиха, че обмислят репресивни мита на стойност 11 милиарда $ за редица артикули, в отговор на противозаконни дотации, предоставени от Европейски Съюз на аерокосмическата компания Airbus.

Миналата година Световната комерсиална организация (СТО) постанови, че тези дотации са предизвикали „ неподходящи последствия “ за Съединени американски щати, като решението идва след дългогодишна борба сред Вашингтон и Брюксел за съответните им авиационни колоси.

Акциите на Airbus се търгуваха с 2,3% по-малко във вторник след препоръчаните цени. Говорител на компанията съобщи, че няма правно съображение за решението на Съединени американски щати да наложи наказания и съобщи, че Европейски Съюз е спазил решенията на СТО. Европейската комисия подлага на критика предложенията. „ Европейски Съюз е уверен, че равнището на контрамерки, на което се основава известието, е мощно пресилено. Размерът на упълномощената от СТО ответна мярка може да се дефинира единствено от назначения от СТО съдия ”, съобщи представител на Комисията.

В понеделник Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати съобщи, че ще вкарва нови цени за артикули на Европейски Съюз, вариращи от самолети до риба и млечни артикули, от бинокли до зехтин и вино, съгласно прелиминарен лист. В него се споделя, че прави оценка "вредата от дотациите от Европейски Съюз за 11 милиарда $ в търговията всяка година ", макар че сумата предстои на арбитраж в СТО, резултатът от който се чака да бъде публикуван това лято.

„ Този ​​случай е в правосъден развой от 14 години и е пристигнало времето за деяние. Администрацията се готви да реагира неотложно, когато СТО издаде заключението си за цената на американските контрамерки, ”заяви в понеделник американският търговски представител Робърт Лайтжизер.

Двойни стандарти

Двете страни към този момент бяха приети за отговорни за заплащането на милиарди долари дотации, с цел да получат преимущество в световния бизнес на самолетостроенето. Европейски Съюз към момента чака да чуе от СТО какви "права на възмездие " има откакто организацията е разкрила през 2012 година, че Boeing също е получил милиарди долари в противозаконни дотации, които са били в ущърб на Airbus. През март СТО също постанови, че Съединени американски щати не са спазили изцяло своето предходно решение за унищожаване на всички противозаконни дотации, получени от Boeing.

Някои анализатори упрекнаха Съединени американски щати в двойни стандарти. Инвестиционният шеф на GAM за световните акции, Али Миремади, съобщи, че предлагането за цена на Съединени американски щати е „ много самоуверено “.

"Трябва да кажа, че страната, която е дом на Боинг, упреква Европа в държавните дотации за Airbus - това е много самоуверено ", сподели той във вторник на CNBC "Squawk Box Europe ". "Много добре е открито, че и Boeing и Airbus съществуват единствено по преценка на съответните им домакини или държавните управления на приемащите страни. "

Последната опасност от страна на Съединени американски щати идва, когато напрежението към този момент нахлува с Европейски Съюз по отношение на вероятните цени за колите и автомобилните му елементи. Все още не е взето дефинитивно решение.

Понастоящем Съединени американски щати договарят с Китай за комерсиална договорка след съвсем една година на възходящи отмъстителни мита върху вноса на другата страна. Европа може да бъде идната в реда на грубото отношение.

"Дори и откакто свършим със Съединени американски щати и Китай, Съединени американски щати ще се извърнат към Европа ", сподели Лорънс Бун, основен икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, пред Стив Седжуик от CNBC на семинара в Амбросетти в Италия. "Така че, мисля, че подкопавайки многостранната система, учредена на правила за търговията, преди малко влязохме в света голяма доза неустановеност, която ще остане с нас дълго време. "

Стратегиите плануват, че митата не биха могли да дойдат в по-лошо време за Европейски Съюз, защото растежът и промишленото произвеждане наподобяват уязвими. Митата "все още са доста значим мрачен облак, когато става въпрос за европейския напредък ", сподели Луис Коста, началник на CEMEA FX тактиката в Citi.

"Това идва в миг, когато немските фабрични поръчки са намалели с 4 до 5%, а производството към момента е в заплаха. Някои от тези районни индустриални показатели към момента са в редуциране, тъй че това идва в доста внимателно време ", добави още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР