Търговският дефицит на САЩ се разшири рязко през ноември 2021

...
Търговският дефицит на САЩ се разшири рязко през ноември 2021
Коментари Харесай

Рязко нарастване на търговския дефицит на САЩ през ноември след рекорден внос



Търговският недостиг на Съединени американски щати се разшири внезапно през ноември 2021 година след мощен скок до рекордно равнище на американския импорт, демонстрират данни на Министерството на търговията, които допускат, че комерсиалният баланс ще продължава да въздейства отрицателно на растежа на водещата международна стопанска система.

Дефицитът при търговията със артикули и услуги се увеличи с 19,4% през ноември до 80,2 милиарда $, доближавайки рекордния в историята недостиг от 81,4 милиарда $, регистриран през септември 2021 година

Рязкото разширение на недостига беше вследствие на скок на вноса на артикули с 5,1% до рекордни 254,9 милиарда $ евентуално вследствие на намаляването на тапите по пристанищата. Обшият импорт в Съединени американски щати се увеличи с 4,6% до 304,4 милиарда $.

Солидното повишаване на вноса се дължи на промишлени доставки и на материали, като имаше мощен растеж и при вноса на потребителски артикули, както и на моторни транспортни средства, елементи и мотори.

В същото време американският експорт на артикули се намали през ноември с 1,8% до 155,9 милиарда $, само че износът на услуги набъбна, повишен от пътуванията и превоза, като общият износ се увеличи с 0,2% до 224,2 милиарда $.



Основната причина за растящите търговски недостиг на Съединени американски щати е, че американската стопанска система съумя да отскочи по-бързо и по-силно от рецесията, провокирана от коронавирусната пандемия, в сравнение с останалите водещи страни по света. Подпомогнати от поредицата огромни по мярка стимулиращи парични ограничения от страна на ръководещите във Вашингтон по време на пандемията, американците можеха да си разрешат да купуват повече вносни артикули, като в това време износът от Съединени американски щати продължи да изостава.

Търговският недостиг лимитира растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за пет следващи тримесечия. Въпреки това осредните прогнози са за ускорение на растежа на Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2021г.до 7,4% на годишна база след закъснение на икономическата агресия до 2,3% през третото тримесечие.

Американската стопанска система към момента пораства устойчиво и надвиши равнищата от преди Covid пандемията, само че е изправена пред ново предизвикателство от възходящите случаи на Омикрон както в Съединени американски щати, по този начин и в други елементи на света. Новият вид на ковид обаче може още веднъж да наруши международната търговия и да попречи на напъните за изчистване на тапите в пристанищата по Западното крайбрежие на Съединени американски щати.

Това от своя страна може да докара до по-нататъшно разширение на американския търговски недостиг.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР