Търговският дефицит на САЩ достигна рекорден пик през август заради

...
Търговският дефицит на САЩ достигна рекорден пик през август заради
Коментари Харесай

САЩ с рекорден търговски дефицит през август



Търговският недостиг на Съединени американски щати доближи рекорден пик през август поради по-силен растеж на вноса, така търговците на дребно започнаха да се запасяват с медицински и потребителски артикули преди предпразничния сезон на извършване на покупки. Това е следващ сигнал за закъснение на растежа на водещата международна стопанска система през третото тримесечие на годината.

Търговският недостиг набъбна през август с 4,2% до 73,3 милиарда $, което е неговото най-високото, откогато се наблюдават тези данни, заяви във вторник Министерството на търговията. Осредните упования на икономисти и анализатори бяха за недостиг в размер на към 70,5 милиарда $.

Вносът в Съединени американски щати набъбна през август с 1,4% до рекордните 287 милиарда $, до момента в който износът се увеличи с 0,5% до 213,7 милиарда $ (най-висок износ от май 2019 г.).

Дефицитът при търговията със артикули набъбна с 1,9 милиарда $ до 101,8 милиарда $ през август.

Вносът на артикули набъбна с 1,1% до 239,1 милиарда $, като нарастването се дължи на потребителски артикули като фармацевтични препарати, играчки и спортни артикули. Наблюдава се и нарастване на вноса на промишлени консумативи и материали.

Вносът на моторни транспортни средства, елементи и мотори за тях пък се сви с 1,5 милиарда $, което отразява световния дефицит на полупроводникова техника, който попречва производството.

В същото време търсенето на артикули остава мощно, макар че разноските се изместват назад към услуги като пътуванията, защото от ден на ден хора са имунизирани против Covid-19.

Вносът на услуги пък се усили с 1,3 милиарда $ до 47,9 милиарда $ през август.

Износът на артикули набъбна с 0,7% до рекордните 149,7 милиарда $, като експортът беше повишен от промишлени доставки и материали като немонетарно злато и природен газ.

Износът на услуги понижа с 0,1 милиарда $ до 64,0 милиарда $ през август, което отразява към момента слабите доходи от пътувания на фона на рестриктивните мерки, свързани с пандемията. Имаше обаче нарастване на износа на бизнес услуги и такси за потребление на интелектуална благосъстоятелност.

Федералният запас на Атланта предвижда закъснение на напредък на брутния вътрешен артикул на САЩ  до 3,3% на годишна база през третото тримесечие, откакто американската стопанска система набъбна с 6,7% през второто тримесечие.

Трябва да се има поради, че растящият търговия недостиг се отрази отрицателно на растежа на Брутният вътрешен продукт за четири следващи тримесечия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР