Таня ГлухчеваНеотдавна бившият японският премиер Шиндзо Абе бе прострелян в

...
Таня ГлухчеваНеотдавна бившият японският премиер Шиндзо Абе бе прострелян в
Коментари Харесай

Как охраняват политиците по света

Таня Глухчева

Неотдавна някогашният японският министър председател Шиндзо Абе бе прострелян в тил, до момента в който изнасяше тирада по време на избирателен протест в град Нара в поддръжка на локален кандидат-депутат от Либерално-демократичната партия. Япония и светът изпаднаха в потрес от обществения разстрел.

Това несъмнено не е казус в историята. Печалната орис застигна редица международни водачи. Достатъчно е да споменем зрелищния разстрел на Джон Кенеди, Ейбрахам Линкъл, а у нас - на Андрей Луканов, Александър Стамболийски и голям брой други.
Бодигардовете на някогашния либийски водач Муамар Кадафи са били единствено дами
Политиците не са лесни хора за охраняване. Като обществени персони те непрестанно са участници на публични мероприятия и са мощно уязвими. Охраната им е строго проведена по секрети указания от секретните служби, само че както на всички места и там има съдбовни пробиви в сигурността.

Публичните разстрели съвсем в никакъв случай не са спонтанни, без значение какво настояват убийците. Зад сходни офанзиви постоянно стоят проведени незаконни групи, които ги възнамеряват авансово и в детайли. Често за задачата се употребяват нестабилни душевен дилетанти, а не професионални убийци. " Добрите охранители имат дисциплинираност и чакат, че нещо ще стане, което им оказва помощ в подготовката и тактиката, с цел да се предотврати опасността и в последна сметка нищо неприятно да не се случи ", споделя Тоумър Израели, някогашен специфичен сътрудник в израелската работа за вътрешна сигурност " Шин Бет ", с опит в защитата на посолството на Израел във Вашингтон. Израели е и създател на консултантска компания и мрежа от учебни заведения.

Като най-добре защитаваният човек

на планетата постоянно се показва съветският президент Владимир Путин. За него се знае, че го охранява Федералната работа за сигурност - показана в редица книги и филми като обхваната в загадъчност и е с големи пълномощия.
Безспорно най-добре охраняваният международен водач през днешния ден е съветският президент Владимир Путин
" Хората от Федералната работа за сигурност се намират физически най-близо до Владимир Путин. Там са неговите любимци и от тази работа той набира нови фрагменти. Той безусловно се доверява само на тези хора, които са физически покрай него и дават отговор за физическата му сигурност, " твърди локалният проверяващ публицист Андрей Солдатов.

С елитна и загадка охранителна работа разполага и президентът на Китай Си Дзинпин. Телохранителите, които го съпровождат в чужбина са строго закрепени - 20. От тях се изисква

безспорна преданост

Техните близки би трябвало да са политически надеждни, а приятелското им обграждане да не буди никакви подозрения. Пътят, който би трябвало да изминат продължава шест години и включва професионална оценка и политическа инспекция. Също по този начин те би трябвало да владеят до съвършенство над осем разнообразни типа оръжия и да могат да стрелят с двете ръце по едно и също време, като нормално носят в себе си три разнообразни вида огнестрелно оръжие и два ножа.

Вероятно Съединени американски щати заема първо място в света по убити президенти. Въпреки това сме чували за елитния екип " Сикрет сървис ", чиято задача е да подсигурява сигурността на президента. В него са наети над 7000 души, а годишният му бюджет надвишава 2 милиарда $. В защитата на президента взе участие още Централно разузнавателно управление на САЩ, а американският водач разполага с бронирана лимузина, обезопасен хеликоптер и " Еър форс уан " - самолетът с най-висока степен на отбрана в света. Служител на " Сикрет сървис " оглежда по доста друг метод мястото, което президентът ще посети, по отношение на елементарния жител. Мисли се за всичко. Например за вентилационната система - някой може ли да пусне през нея аерозолен спрей. Трябва да се знае кой има достъп до осветлението - може ли в стаята бързо да стане мрачно и да се предприеме офанзива. Важно е да се знаят всички точки за достъп. "

Изключително високо равнище на отбрана
Охраната на Ким Чен Ун се състои от синове на богаташи, в чиито отговорности влиза да тичат до колата му, когато отива някъде
има и Ким Чен-ун - водачът на Северна Корея, страна, постоянно готова да се отбрани от външни закани. Най-силно усещане вършат бодигардовете, които тичат към автомобила му. Когато той не пътува, те са първите, които пробват храната му да не е отровна.

Религиозните водачи също са подложени на смъртна заплаха при обществените им изяви от религиозни фанатици и организации.

Най-добре защитаваният набожен водач в света е Папата. Макар да живее във Ватикана - най-малката по територия страна, има невиждана защита. Първа линия на отбрана е швейцарската армия, основана преди повече от 500 години и формирана напълно от безупречно готови мъже на възраст сред 18 и 30 години.

Обучението трае два месеца. Първата част е в Швейцария и акцент са потреблението на оръжия, спорт, право, тактическо държание, което включва шофиране, самоотбрана, дейности при нахлуване - става въпрос за съответни умения. След това образованието продължава в Рим.
При визитата си в България Фидел Кастро отказал да се качи в колата, която му приготвили. Причината - била закрита и хората нямало да могат да го видят. Качил се в автомобил, когато му докарали " отворен ". Успял да заблуди охранителите и тръгнал да се р
Втората част от образованието включва представителните отговорности - по какъв начин се работи с алебарда, графика, по какъв начин се носи униформата. След което следва запознаване с ситуацията и сътрудниците. Важно е Ватиканът да се опознае съответно, " изяснява техен инструктор.

Но макар строгите ограничения за защита, щом става въпрос за вяра или политика, за власт, животът на водачите и техните фамилии са постоянно в заплаха. Затова и охранителите са на мощно проветриви позиции - най-малкото подозрение в лоялността им води до незабавната им промяна. Те носят цялата отговорност за протичащото се и всяка тяхна неточност води до опасност за живота на техните господари.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР