Тани Танев изнудвал приятел от Костинброд за стотици хилядиПриятелката му

...
Тани Танев изнудвал приятел от Костинброд за стотици хилядиПриятелката му
Коментари Харесай

7 куршума за цигански барон след рекет

Тани Танев изнудвал другар от Костинброд за стотици хиляди
Приятелката му видяла разстрела

Преди 14 години 7 патрона пращат в отвъдното един от знаковите ромски барони – Тани Танев. Той е предприемач, само че заработеното не му стига и взема решение да прецака един от приятелите си, като стартира да го изнудва за пари. Това ще реши ориста му и ще всее ужас в редиците на ромската мафия. Циганският съд – мешарето, няма да се намеси, а повече никой няма да смее да се изправи против обвинения за гарант на убийството.

Ромският паралия от Долни Дъбник Тане Танев от благородническия жанр на Кардарашите се считал за недостижим. Баронът се занимавал с хидроизолация на здания, произвеждане на асфалт, търговия с мазут и строителство, употребил се с престиж измежду малцинството, с по-заможните бил другар. Между тях бил и Станчо Владов - строителен бизнесмен от Костинброд, негов родственик Кардараш и сътрудник в покупко-продажбата на жилища, които двамата въртели на ръба на закона.



Тани Танев въртял огромен бизнес и се считал за недостижим.

Приятелството им обаче се пропуква, когато в края на 2006 година при продажбата на апартамент Тани научава, че ортакът му го е изиграл с пари и е прибрал по-тлъста пачка. Ромският необут се усъмнява, че братовчедът му от Костинборд не за първи път го минава с облагата и се отхвърля от общия им бизнес. Вземанията-даванията сред ромите обаче остават неуредени. Тани стартира да заплашва Станчо Владов, че в случай че не му заплаща постоянно задълженията си на вноски, ще издаде на полицията, че при договорката с жилището Владов е направил машинация. За да не попадне зад решетките, строителният бизнесмен плащал в брой на Тани разнообразни суми. В едни миг обаче Владов решил, че се е издължил и няма да дава повече за лихви. 

На 12 февруари 2008 година трима мъже идват с мрачен хюндай в Долни Дъбник. Разузнават, че Тани, който живее в София, се е прибрал за малко в родния си град. Те към този момент познавали навиците му и били наясно, че нормално замръква в кръчмата, която самичък е построил и отворил в Долни Дъбник. В 22,10 ч затулен мъж влетява от улицата през отворената врата на заведението и открива огън. Според проверяващите това е Александър Йорданов. Той стреля по Тани 8 пъти. 7 патрона попадат в тялото му, два от тях се забиват в ръцете, два в гръдния панер, един в долната част на тялото и два в главата. 

При пукотевицата единственият сервитьор, един клиент и приятелката Бинка, с която Танев живее без брак, се напъхват под столовете. Когато се надигат, стрелецът към този момент е липсващ. Още при първия си разпит в полицията през февруари 2008 година дамата разказва стрелеца като светлокос и синеок. По-късно тя разпознала въпросният Александър Йорданов. Той е бил посочен и от единствения клиент в кръчмата. 

За тежкото закононарушение са обвинени хора от бандата на Йоско Костинбродския. Полицията показва трима мъже, за които се съмнява, че са направили изтезанието. Според прокуратурата разстрелът е поръчан от 52-годишният бизнесмен Станчо Владов поради шантажа, спусъкът е дръпнал 28-годишният Александър Йорданов, а медиатори са били 38-годишният Вергил Славов и 45-годишният Ивайло Симеонов-Богьовеца. Те са правилни хора на неотдавна върнатия от Гърция с европейска заповед за арест Йосиф Йосифов. Самият Йоско по това време бил зад решетките. 

Според следствието за мократа поръчка Йорданов получил 5000 лева, а Симеонов и Славов си поделили 23 000 евро. Четиримата отхвърлят да са забъркани в закононарушението. 

Двама анонимни очевидци в Долни Дъбник твръдят, че видели хюндая и пасажерите в него. По документи колата се водела на жена неработоспособен от Видинско, било открито след това. Тримата отрекли да са пътували с такава кола, само че дни преди убийството катаджии създали акт на един от тях, който пътувал тъкмо с нея.

Криминалистите се пробват за изровят и различен претекст за покушението. Те ревизират бизнеса на Танев, само че не попадат на нищо подозрително. В началото на 90-те той е бил наказан за магистрален обир. Плевенският областен съд го праща в пандиза за 10 години. Той лежи 3 година и излиза на независимост с президентска прошка през 1996-а. Негови врагове се търсят и поради гърмежа, с който бе предизвестен през лятото на 2003 година Самоделката гръмна в двора на фамилната му къща в Долни Дъбник.

След детонацията Танев напуща градчето и изнася бизнеса си в София, където има жилище. Според прокуратурата гарант на гърмежа е различен фамозен ромски паралия - Любомир Илиев - Любо Къдравия от Костинброд. „ Тани му е дължал 100 хиляди лв., само че ги е върнал. Сметките са изчистени “, обявиха криминалисти. Участието на Къдравия обаче по този начин и не било  доказано.

Костинбродската тайфа стояла зад покушението
Йоско дал позволение от килията


За покушението беше обвинен Йоско Костинбродския.

По време на следствието криминалисти оповестиха, че благословия за мократа поръчка дал Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския. По това време той е бил в ареста, само че хората му – най-близкият от които е Богьовеца, съумели скрито да се свържат с него и той им разрешил да работят.

През последните 25 година Йоско е разследван, съден и оправдаван за тежки закононарушения като поръчкови убийства, отвличания и за продажба на дрога. Свидетели по делата против него го сочеха за предводител на една от двете банди за поръчкови убийства в София, работила години наред. През 2001 година името му беше забъркано и в първото похищение против откуп у нас - на предприемача Стефко Колев.

Костинбродския попада в ареста и след убийството на Филип Найденов-Фатик на 19 август 2003 година Доказателства обаче не бяха открити. Той беше разследван и за отвличането на сина на Венци Стефанов през април 2004 година Междувременно двама от бандата на Йоско бяха разстреляни. Борис Арсов-Борчо бе погубен малко след покушението над Фатик, а Асен Петров-Шаки - след отвличането на сина на Венци Стефанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР