Там, където има изостанали лекарства, те могат да се продадат.

...
Там, където има изостанали лекарства, те могат да се продадат.
Коментари Харесай

Бойко Пенков: Сивият сектор в здравеопазването печели около 200 милиона лева годишно



Там, където има изостанали медикаменти, те могат да се продадат. Това е легална търговия, която е уредена в цяла Европа. Схемата, която беше разрушена беше за престъпно прекупуване на медикаменти. Така от лекарствената мрежа липсват инсулини и средства за нараснало кръвно налягане. Това сподели зам.-здравният министър Бойко Пенков в ефира на БТВ.

Думите му са във връзка спецакцията, при която бе разрушена група, изнасяла незаконно медикаменти зад граница. „ За мен е значимо, че страната сподели, че си прави работата “.

„ Сигналите за неправда са отпреди година, призна той. По думите му групата е генерирала облаги от към 90 милиона лв. годишно. „ Сивият бранш жестоко печели 200 милиона лв. годишно. Най-вероятно има и медицински лица забъркани в схемата “, позволи Пенков.

„ Примерно в случай че сте в болница и ви се изписва лекарство, което след това се препродава. Другата скица е в аптека. Примерно диря лекарство за астма, само че то е скъпо и ми оферират друго. Аз се съгласявам, а лекарството се продава по схемата “, обясни зам.-здравният министър.

„ Всеки ден получаваме сигнали, че липсват избрани медикаменти, ние вършим инспекции по складовете. Оказва се, че има медикаменти, които стоят там с месеци и се чака да им изтекат периодите “, разкри Пенков.

По отношение на новаторските медикаменти, Бойко Пенков разяснява: „ Колегите от Надзорния съвет на НЗОК са се пробвали да създадат нещо уравновесено с цел да се реализира успокоение в системата. Когато идва новото лекарство се твърди, че то оказва помощ, само че аз не мога да преценява това. Само че, в случай че то не работи ще би трябвало да ми върнеш парите за него “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР