Тълкуванията на Конституционния съд станаха повод за редица дискусии през

...
Тълкуванията на Конституционния съд станаха повод за редица дискусии през
Коментари Харесай

Конституционалист разкри какво ще се случи с Радев, ако той извърши домашно насилие

Тълкуванията на Конституционния съд станаха мотив за редица полемики през миналите дни във връзка имунитета на президента и мита за недосегаемия основен прокурор. Бившият парламентарен арбитър проф. Пламен Киров се включи в анализите по тематиката и уточни теоретично единствения човек, който би бил най-недосегаем от останалите управляващи. Оказва се, че това е оня прокурор, който би повдигнал обвиняване против основния прокурор. Това сподели професорът в предаването "Офанзива " по Канал 3.

,,Ако един прокурор от Силистренската районна прокуратура, да вземем за пример, повдигне обвиняване против основния прокурор, това значи, че основният прокурор не може да упражнява контролните си функционалности над въпросния силистренски прокурор. Най-недосегаемият човек в нашата страна би могъл да бъде оня прокурор, който повдигне обвиняване против основния прокурор'', изясни проф. Киров.

Проф. Пламен Панайотов разкри с какъв имунитет се употребява президентът и неговото вице

Що се отнася до въпросът с президентския имунитет, Пламен Киров е удовлетворен, че се стигна до обществено развенчаване на митовете към една правна тайнственост, която се употребява най-често от избрани политически среди.

Не всяко нарушаване на Конституцията от страна на президента е закононарушение. Например, той пропусна в 15-дневен период да обнародва признат закон от Народно събрание. Нарушил ли е Конституцията? Нарушил я е. Но това не е съображение за импийчмънт, добави Киров.

Бившият парламентарен арбитър даде и образец, в който държавното обвиняване би имало цялостното право да се намеси и да провокира дело против президента.

Представете си, че против президента има обвиняване, че е направил домашно принуждение. Жертвата демонстрира своите синини и има издадено здравно удостоверение. Тогава ние няма по какъв начин да чакаме пет години да му изтече мандата, с цел да предприемем дейности, посочи проф. Пламен Киров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР