Талибанските власти отбелязват днес две години от завземането на властта

...
Талибанските власти отбелязват днес две години от завземането на властта
Коментари Харесай

Талибаните отбелязват две години от вземането на властта

Талибанските управляващи означават през днешния ден две години от завземането на властта в Афганистан, предадоха международните организации. Днешният ден е разгласен за почивен в страната и се плануват тържества, предава Българска телеграфна агенция.

По мотив годишнината талибаните разгласиха и изказване: " Превземането на Кабул потвърди още един път, че човек не може да управлява гордата афганистанска нация и че нито един завоевател няма да получи правото да заплашва независимостта и свободата на страната ", гласи текстът.

Бяло-черното знаме на Ислямското емирство Афганистан – името, което талибаните дадоха на страната, откакто си върнаха контрола върху властта, през днешния ден се развява на пропускателните пунктове в Кабул. Преди две години на 15 август тогавашното държавно управление на Афганистан, подкрепяно от Съединени американски щати падна и афганистанските ръководители избягаха в заточение.

По мотив годишнината талибани и техните последователи започнаха да се събират пред постройката на бившето американско посолство в Кабул, където си вършат селфи на фона на оглушителни талибански химни.

" Днес е един благополучен ден. Това е датата на края на окупацията на нашата страна ", съобщи 21-годишният студент по медицина Мортаза Хайри.

През двете години, през които са на власт, талибаните постановиха строго и ограничаващо свободите пояснение на исляма, а дамите би трябвало да се подчиняват на строгите закони и на редица ограничавания.

За през днешния ден беше очакван и боен церемониал в Кандахар, люлката на талибанското придвижване, само че в последна сметка той беше анулиран.

Парадни шествия се чака да има в столицата и в Херат. Тази заран в Херат последователи на талибаните скандираха: " Смърт на европейците! Смърт за западняците! Да живее Ислямското емирство Афганистан! Смърт на американците! "

При идването си на власт талибаните дадоха обещание да открият по-гъвкав режим спрямо този, който бяха наложили в интервала им на ръководство от 1996 до 2001 година Но те по този начин и не съблюдаваха обещанията си, показва експертна група на Организация на обединените нации.

" Въпреки дадените уверения от талибанските управляващи, че всички ограничавания ще бъдат краткотрайни, по-специално тези за достъпа до обучение, обстоятелствата на място демонстрират съществуването на система на сегрегация, маргинализация и гонене ", споделят специалистите.

" Всички девойки и дами в Афганистан желаят да си върнат свободата ", акцентира във връзка годишнината някогашната студентка Хамаза Бауар.

В допълнение на всичко това в Афганистан терористичната организация " Ислямска страна " си остава опасност. А напреженията със прилежащ Пакистан пък се изостриха поради повишаване на офанзивите в граничната зона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР