Талибаните преговаряха три дни със специалния представител на САЩ Залмай

...
Талибаните преговаряха три дни със специалния представител на САЩ Залмай
Коментари Харесай

Талибаните са разговаряли със специалния представител на САЩ в Катар

Талибаните преговаряха три дни със специфичния представител на Съединени американски щати Залмай Халилзад в Катар, където те имат политическо бюро, заяви през днешния ден пред Асошиейтед прес талибански представител и източник, непосредствен до талибаните, оповестява Българска телеграфна агенция.

Преговорите целят обновяване на афганистанския кротичък развой и последователно привършване на най-дългата американска война. Седемнадесет години след предвожданата от Съединени американски щати военна акция, поставила завършек на талибанското ръководство, талибанските бунтовници управляват съвсем половината Афганистан и съвсем всеки ден нападат локалните сили за сигурност и държавни чиновници.

Източниците на АП показаха, че Хайруллах Хайрхуа, някогашен талибански губернатор на Херат, и Мохамад Фазл, някогашен талибански боен началник, са взели участие в тридневните договаряния.

Трети източник осведомен с полемиките, посочи, че талибаните са упорствали за отсрочване на президентските избори следващата година и за определяне на краткотрайно държавно управление под неутрално управление. Абдул Сатар Сират, етнически таджик и ислямски теолог, е препоръчан за претендент да управлява краткотрайната администрация.

Източникът посочи, че Залмай Халилзад желае да бъде реализирано съглашение до шест месеца - период, който съгласно талибаните е прекомерно къс. Халилзад също по този начин е предложил преустановяване на огъня, което е отхвърлено от талибаните. Източникът добави, че няма също по този начин съглашение за освобождение на пандизчии, разкриване на талибанско бюро или анулиране на възбрана за пътешестване на талибани.

Хайруллах Хайрхуа и Мохамад Фазл са измежду петимата някогашни талибански командири, които бяха освободени от американската база в Гуантанамо през 2014 година в подмяна на американския боец Бо Бъргдал. Петимата в този момент са в Катар и са възприемани като хора, които имат задоволително капацитет да склонят бунтовниците, воюващи на предна линия, да одобряват спокойно съглашение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР