Талибаните обявиха, че са установили контрол върху цялата територия на

...
Талибаните обявиха, че са установили контрол върху цялата територия на
Коментари Харесай

Талибаните обявиха, че са установили контрол върху цялата територия на Афганистан

Талибаните оповестиха, че са открили надзор върху цялата територия на Афганистан, заяви телевизия " Ал Арабия ", представена от ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден представителят на талибаните Забиула Муджахид заяви в Туитър, че бунтовниците са завладяли административните центрове на три провинции в източната част на страната - Махмудараки, Бамиан и Хост. Според представителя държавните сили са понесли огромни загуби, изоставили са своите позиции, оръжия и муниции и са избягали.

Афганистанският вътрешен министър Абдул Сатар Мирзаквал увери по-рано, че ще има " спокойно предаване на властта " на преходно държавно управление в Афганистан, където талибаните са покрай определяне на цялостен надзор на страната, заяви Франс прес. " Афганистанците не би трябвало да се тревожат (...). Няма да има взлом против града (Кабул). Ще има спокойно предаване на властта на преходно държавно управление ", съобщи министърът във видеопослание.

Вестник " Техеран таймс " заяви, че афганистанският президент Ашраф Гани води договаряния с представители на талибаните в президентския замък, съобщи ТАСС. Афганистанската защита на двореца е заменена с американски военни. До двореца стоят в очакване три хеликоптера на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. По данни на вестника някогашният афганистански президент Хамид Карзай и външният министър Мохамад Ханиф Атмар приканват Гани да подаде оставка.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид удостовери пред Би Би Си, че в президентския замък се водят договаряния за мирна промяна на властта. Преговорите са проведени от ръководителя на Висшия съвет за национално помиряване Абдула Абдула, съобщи Ройтерс. По данни на телевизия " Толо нюз " предаването на властта в Афганистан ще се състои през днешния ден в президентския замък в Кабул, заяви ТАСС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР