Талибаните към момента изглежда са спечелили войната, но сега те

...
Талибаните към момента изглежда са спечелили войната, но сега те
Коментари Харесай

Анализ: Какви са основните проблеми пред талибаните в Афганистан

Талибаните все още наподобява са спечелили войната, само че в този момент те би трябвало да ръководят Афганистан.

Преходът съставлява голямо тестване за ислямистите в отчайващо бедна, дипломатически изолирана страна, където надълбоко вкоренените политически и обществени проблеми са усложнени от повече от четири десетилетия война.

Липса на доверие

Има необятно публикувано съмнение към талибаните измежду афганистанците и за това има основателни аргументи.

Когато ислямистите предходния път бяха на власт от 1996 до 2001 година, те постановиха тежка интерпретация на ислямското право. Те изолираха дамите от обучение и публични пространства, брутално екзекутираха политически съперници и избиваха религиозни и етнически малцинства като хазарите.

Те също по този начин дадоха обещание приобщаващо държавно управление, провеждайки диалози с разнообразни настоящи лица в афганистанската политика - в това число някогашния подкрепян от Съединени американски щати президент Хамид Карзай. Те даже изпратиха представители при шиитското малцинство на хазарите, което претърпя брутално принуждение от страна на талибаните през 90-те години.

Въпреки че в някои елементи на провинциите в Афганистан имаше облекчение, където хората желаеха преустановяване на насилието, доста афганистанци споделят, че дейностите, а не думите, имат значение.

Жените, изключително в градовете, не престават да се опасяват да излязат на открито и има най-малко един регион на въоръжена опозиция - в долината Панджшир, обичаен антиталибански бастион.

Икономическа, филантропична злополука

Афганистан е една от най -бедните народи в света. След свалянето на талибаните през 2001 година големи количества задгранична помощ се вливат в страната. Международната помощ беше повече от 40 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Повечето от тези средства в този момент са спрени, без гаранции за останалите.
 Талибаните победоносно дефилираха на летище Кабул, накичени с американски оръжия Талибаните победоносно дефилираха на летище Кабул, накичени с американски оръжия
Часове откакто последните задгранични сили излетяха от Афганистан, талибанските водачи минаха показно през летището, заобиколени...

Талибаните също нямат достъп до фондовете на афганистанската централна банка, държани в Съединени американски щати.

Тази рецесия може да значи злополучие, защото талибаните би трябвало да измислят по какъв начин да заплащат на държавните чиновници и да продължат да ръководят сериозна инфраструктура като вода, електричество и връзки.

Организацията на обединените народи също предизвести за филантропична злополука, като питателните ресурси са ниски заради разстройства, породени от спор, както и тежка суша.

Като бунтовници талибаните са имали огромни доходи - стотици милиони долари съгласно оценките на наблюдаващите на Организация на обединените нации. Но това е дребна сума спрямо условията на Афганистан като страна, споделят специалисти.

Талибаните са придобили някои източници на приходи след завладяването на Афганистан, като да вземем за пример митнически доходи от гранични пунктове, само че това също е част от националните потребности.
 Главният представител на талибаните: Тази победа принадлежи на всички ни Главният представител на талибаните: Тази победа принадлежи на всички ни
Главният представител на талибаните поздрави афганистанците за успеха им през днешния ден, часове откакто последните американски войски напуснаха...

Изтичане на мозъци

Освен с паричната рецесия, талибаните се сблъскват с различен сериозен дефицит: квалифицирани афганистанци.

Когато ръководените от Съединени американски щати сили започнаха да се изтеглят и предходното държавно управление стартира да губи надзор, афганистанците с умения, опит и запаси се насочиха към изходите. Те включваха бюрократи, банкери, лекари, инженери, преподаватели и висшисти, всички ужасени от живота при ислямистите.

Изглежда, че талибаните са наясно с въздействието, което такова приключване на мозъци би могло да има върху афганистанската стопанска система.

Техният представител прикани квалифицираните афганистанци да не напущат, като съобщи, че страната има потребност от " специалисти " като лекари и инженери.
 Талибаните ще разрешат на западните жители да изоставен Афганистан Талибаните ще разрешат на западните жители да изоставен Афганистан
Талибаните са дали уверения, че ще разрешат на всички чужденци и на афганистанските жители с позволение за пътешестване, издадено от различен...

Дипломатическа изолираност

При първото си ръководство талибаните значително бяха пария на международната сцена.

Този път те се стремят към необятно интернационално самопризнание, макар че множеството страни са прекратили или затворили дипломатическите си задачи в Кабул.

Групата има контакти с районни сили като Пакистан, Иран, Русия и Китай, както и с Катар - който от години е хазаин на политическо посланичество на талибаните. Но никой към момента не ги е признал и Съединени американски щати обявиха, че всяка легитимност „ ще би трябвало да бъде извоювана “.

В явен знак за разделянето в метода на държание към талибаните, Китай и Русия се въздържаха от резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, изискваща групата да остави афганистанците да изоставен. Москва и Пекин не са употребявали ветото си, откакто езикът, обвързван с талибаните, е облекчен, настояват специалисти.
 Ирини Зикидис уточни неизразим неуспех на администрацията на Байдън Ирини Зикидис уточни " неизразим неуспех " на администрацията на Байдън
" Оръжие за милиарди долари, биометрични данни на афганистанци, сътрудничили на западните сили, а за десерт и подготвен техен лист. Тамън...

Терористична опасност от ИД

Талибаните може да са поели контрола над Афганистан, само че опасността от терористични офанзиви в страната не е завършила с протеста им.

Техният джихадистки противник, районното отклонение на групировката „ Ислямска страна “, към този момент извърши смъртоносна самоубийствена офанзива в Кабул, убивайки над 100 души на летището по време на интервенцията по евакуация.

Талибаните и ИД са твърди сунитски екстремисти, само че последните имат още по -сурова и брутална интерпретация на ислямския закон. ИД съобщи, че ще продължи да се бие в Афганистан, а в изказванията си разказва талибаните като отстъпници. Сега талибаните са изправени пред внезапно превръщане на ролята: те би трябвало да пазят афганистанския народ от типа офанзиви, които техните лични бойци правят от години.

Източник/АФП

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР