Така се въвежда ред в морския град, който е един

...
Така се въвежда ред в морския град, който е един
Коментари Харесай

Влиза в сила синята зона в Созопол, вижте цените на платеното паркиране

Така се вкарва ред в морския град, който е един от най-предпочитаните у нас през лятото

От през днешния ден в Созопол в деяние влизат режимите на паркиране и изискванията, които са нужни за безпроблемното протичане на летния туристически сезон. Така се вкарва ред в морския град, който през топлите месеци се посещава от хиляди посетители.

За интервала 01.06 - 30.09.2023 година ще действат общинските паркинги. Почасовото платено паркиране в тях ще се реализира в следните паркинги: Вихрен, Боруна, Рибарски пристан, Юг, Света Марина.

Паркирането на леки МПС ще се заплаща по отношение на зоната, в която е самостоятелен паркинга, надлежно:

Първа зона – територия на Стар град
Пропускът в Стария град още веднъж ще се прави чрез преграда, като първите 30 минути ще бъдат безвъзмездни, а при по-продължителен престой цената е:
1 час- 4 лева
1 денонощие – 24 лева

Втора зона – паркинги Юг и Рибарски пристан
1 час - 3 лева
1 денонощие - 15 лева

Трета зона – паркинги Света Марина, Боруна и Вихрен
1 час - 2 лева
1 денонощие - 12 лева

При влизане на територията на Стария град и на паркингите лидерът изтегля билет, на който има визуализиран QR код, дата и час. При овакантяване е належащо QR кодът да се сканира на поставеното разплащателно устройство, с цел да може да бъде осъществено разплащането - посредством монети, банкноти и дебитни/кредитни карти.

На паркингите няма да има наличие на общински чиновници, разплащането ще се прави единствено чрез разплащателни устройства. От тази година са инсталирани и светлинни осведомителни табели, указващи дължимата сума при излизане от паркинга. При зародила нужда, може да позвъните на тел.: 0897 013 179.

От през днешния ден, 1.06.2023 година, в град Созопол в действие влиза и така наречен „ синя зона “, като обхванатите улични сектори са по:
- Провлак сред ул. „ Крайбрежна “ и Градска градина;
- Район на Читалището;
- Ул. „ Републиканска “ (от пл. „ Черно море “ до ул. „ Одеса “);
- Ул. „ Ропотамо “,
- Ул. „ Виа понтика “.

Позволеният оптимален престой в „ синя зона “ на колите е 4 часа. Обозначени са и инвалидни места, на които също оптималният престой ще бъде 4 часа. Цената за 1 час паркиране в зоната е 2 лева, а заплащането ще се прави авансово за нужния часови диапазон чрез паркинг автомати (паркомати) в брой, с дебитна/кредитна карта или онлайн посредством мобилно приложение, сканирайки QR код. На паркоматите има инсталирани двупосочни разговорни устройства за директна връзка с прът центъра при нужда от оказване на помощ при разплащане.

От 1.06.2023 година на територията на гр. Созопол ще работи и репатриращ автомобил вид „ паяк “, който ще прави наложително пренасяне на погрешно паркиралите коли с българска и задгранична регистрация.
Преместените пътни транспортни средства ще бъдат излъчени на отговорно бранене на паркинг „ Юг “, находящ се на Стадион „ Арена Созопол “. Освобождаването на преместените ППС ще се прави след възнаграждение от страна на нарушителя на следните наказания и такси въз основа на чл.151 и чл.152 от Наредба за установяване и администриране на локалните такси и цени на услуги на територията на община Созопол:
- за вдигнато, превозено и свалено на охранителен паркинг ППС- 80,00 лева
- за ППС, по отношение на което са стартирани подготвителни дейности за повдигане, само че притежателят или пълномощникът се е явил на мястото на нарушаването – 40,00 лв..
- за престой в углавен паркинг се заплаща такса от 3,00 лв. на час.

Служителите от Обществен ред ще наблюдават за погрешно паркирани коли и при нарушаване ще глобяват с фиш според ЗДвП и Наредба за запазване на публичния ред и сигурност на територията на община Созопол.
За повече информация - тел.: 0550 2 57 08, Кол център: 0897013205.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР