Така нареченото приобщаване на деца със специални потребности не работиДетето

...
Така нареченото приобщаване на деца със специални потребности не работиДетето
Коментари Харесай

Детски градини към родители на деца със СОП: Не очаквайте нищо от нас!

Така нареченото " приобщаване " на деца със специфични потребности не работи

" Детето ви би трябвало да идва с компаньон ", " Трябва да си го вземате на обяд ", " Центровете за деца с увреждания са толкоз хубави, за какво желаете да го записвате в градина? ", " Не очаквайте нищо от нас ", " Без вас ни е доста по-добре ".

Подобни грозни думи чуват постоянно родителите на деца със специфични потребности родители, написа Част от тях са се осмелили да сезират Омбудсмана Диана Ковачева за жестоко потъпкване на правата на децата им, предлагайки съответни решения на проблемите им. Ковачева е изпратила сигнала до параламентралната просветна комисия, която се чака скоро да се занимае с поставените проблеми.

Неработещо приобщаване

Родителите на деца с аутизъм описват за перипетиите към постъпването на децата им в детска градина, чието право на обучение е било жестоко нарушено от разнообразни управляващи - управления на детски градини, общини, районни центрове за поддръжка на процеса на приобщаващо обучение. Един от тях споделя, че проблемите му почнали от момента, в който е показал в детска градина решение на ТЕЛК за детето - незабавно по-късно задължили майката да го взема на обяд и да го съпровожда по време на часовете.

Заради неприятното отношение и неналичието на експерти фамилията се мести в различен град, където записва детето в Център за работа с деца с увреждания, само че търсенето на детска градина още веднъж удря на камък. Всички градини в града - в тази ситуация Велико Търново - отказали да го одобряват, в това число и в близкото село, откъдето декларирали на майката, че могат да одобряват детето " единствено по документи ", само че на процедура то да не я посещава.

Баща споделя по какъв начин, след представянето на ТЕЛК в градината, оттова незабавно поискали да обезпечи компаньон на 5-годишната си щерка с диагноза аутизъм. Бащата записал детето си в частна детска градина, само че не издържал финансово - върнал я в предходната, само че при изискване, че взема детето си в 11 ч.

Майка на две деца с проблеми от аутистичния набор пък споделя по какъв начин от детската градина незабавно я предизвестили: " Не очаквайте нищо от нас ", принуждавайки я да взема децата си на обяд,с които са работили логопед и ресурсен преподавател единствено за по 40 минути дневно. Понастоящем майката е преместила децата си в друга градина със самоотвержен личен състав, само че в който няма финансови запаси за обезпечаване на асистент на учителя.

Друг родител споделя по какъв начин на сина му е отказано да посещава градина през лятото с претекста, че личният състав през това време на годината намалявал и нямали нужните запаси да бъде приспособен в общите групи. " Обяснението беше, че е нападателен, неадаптиран към режима на групата и пречел на децата ", споделя майката.

Решенията

Проблемите, които разкриват персоналните истории, са систематични и постановат цялостното им адресиране, считат родителите и оферират 7 съответни ограничения. Според тях е нужно изчерпателно идентифициране на децата със специфични потребности - освен тези с аутизъм, които остават отвън системата на предучилищното обучение, като общините имат деен ангажимент да открият тези деца и настоящия им учебен статус.

Преразглеждане на нормативите за прехрана на деца със специфични потребности съгласно тях е основна мярка, защото детските градини не разполагат с задоволително средства за назначение на ресурсен преподавател. В редица случаи поддръжката се прави от експерти от районните центрове за поддръжка на приобщаващото обучение, която обаче е алегорична - състои се в откъслечни 40-минутни занятия в обособени дни от седмицата, споделят те и упорстват гарантиране през бюджета и вменяване на експлицитни отговорности, а не пожелателни благоприятни условия, за обезпечаване на всички форми на специфична поддръжка за съответните диагнози, изброени в Наредбата за приобщаващото обучение,

Според тях би трябвало да се преразгледат нормативите за прехрана на деца в специфичните групи към детските градини, защото сходни групи има към доста малко детски градини, а в същина те поемат голяма тежест, приемайки огромен брой деца със специфични потребности. " Нормативите сега са несъответстващи и не разрешават назначението на асистент на учителя в задоволително огромни групи деца с тежки проблеми ", споделят родителите.

Според тях са нужни работещи финансови тласъци за педагозите и помощник-възпитателите както в общите групи за приобщаване на деца със специфични потребности, по този начин и в специфичните групи. Сред посочените от тях ограничения са още съответно образование на всички шефове и учители в системата на предучилищното обучение, гаранции за отбрана правата на родители при подаване на сигнали за нарушени права и безапелационна възбрана на практики, водещи до ограничение на права - например условие родителите да взимат децата на обяд, да участват персонално в градините или да наемат за своя сметка асистент на учителя. " Да се плануват обезщетителни механизми за понижаване на дотацията за градините при положение, че не дават целодневна грижа за децата ", упорстват още родителите.

Неразбиране или отвращение

Учителите признават, че политиката за спомагателна поддръжка на специфичните деца е неработеща - поради неналичието на иснтрументи и протокола й на осъществяване, цялостен с бумащина и педантизъм, само че наподобява не всички схващат до дъно философията на приобщаването. Анкета на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " сподели, че 78% са " за " това да се възстановят помощните учебни заведения за възпитаници със междинни и тежки увреждания. Въпросните учебни заведения не са закрити, а единствено преименувани в центрове за специфична просветителна поддръжка. Те и в този момент поемат най-тежките случаи, само че задачата на приобщаващата политика, заложена в закона, е децата с леки и междинни отклонения да бъдат приобщавани към предучилищната и учебна система, където могат и да се развиват по-добре.

50% от учителите считат, че не би трябвало да се изисква родителско единодушие при установяване степента на съответния недостиг от специалисти на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности. 35% от тях оферират да се вкара служба " помощник-учител " при съществуване на дете или възпитаник със специфични потребности, само че не за сметка на бюджета, а с целеви средства от МОН по национална стратегия. От синдиката считат и, че би трябвало да се актуализира единния разходен стандарт за специфични деца/ученици, който да разрешава понижаване с 50% на учениците в паралелка при съществуване на възпитаник със специфични потребности, както и да се усилят часовете за работа с тези деца и да се отстрани непотребната бумащина.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР