Тачи подписа пакет от закони: Косово официално има своя армияПрезидентът

...
Тачи подписа пакет от закони: Косово официално има своя армияПрезидентът
Коментари Харесай

Тачи подписа пакет от закони: Косово официално има своя армия

Тачи подписа пакет от закони: Косово публично има своя войска
Президентът на Косово Хашим Тачи заяви във Facebook, че е подписал пакет от три закона, които плануват основаването на пълноправна войска в самопровъзгласената република.

„ С най-голяма отговорност за страната и с горделивост ви осведомявам, че през днешния ден подписах закони, които ще легализират основаването на косовска войска. 10 години след оповестяването на независимостта и 20 години след освобождението, ние създадохме нашата войска. Всичко това стана допустимо с помощта на жертвата на доста генерации. които постоянно са ни били пътеводна светлина ”, написа Тачи и прибавя, че армията ще даде на косоварите “ по-добри вероятности за новите генерации ”.

На 14 декември косовският парламент утвърди основаването на пълноправна войска въз основата на силите за сигурност. За гласоподаване бяха показани три законопроекта, предвиждащи основаването на пълноправна войска. В хода на съвещанието депутатите поддържаха приемането на закона за основаване на Министерство на защитата, закона за превръщане на силите за сигурност в войска и третия закон - за службата в косовските сили за сигурност. Всички присъстващи гласоподаваха "за", нямаше въздържали се, а депутатите от сръбската партия Сръбска листа напуснаха залата и не участваха в гласуването, напомня ТАСС.

Очаква се, че армията да се състои от 5 000 бойци и още 3 000 в запас. Разходите на армията, съгласно законите, ще бъдат 98 милиона евро годишно. Предполага се, че структурата на въоръжените сили ще включва артилерия, военновъздушни сили, биологична и химическа отбрана. Както съобщи командващият силите за сигурност Рахман Рама, "армията ще бъде в работа на всички жители и ще извършва функционалностите си на цялата територия на Косово", в това число в северната част на провинцията. По-рано генералният секретар на НАТО съобщи, че с желанието на Косово да сътвори свои лични въоръжени сили идва в най-лошия миг и подкопава стабилността на Косово и вероятностите за присъединение към НАТО. Руското външно министерство предизвести за допустимо най-тежки последици освен за сръбското население в района, само че и за сигурността на Балканския район като цяло. То също по този начин акцентира отговорността на силите на КФОР, които в сходство с мандата на Организация на обединените нации са задължени неотложно да подхващат всеобхватни ограничения при положение на основаване на косовска войска, в посока обезвреждане и обезоръжаване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР