Т.нар. Изборен район чужбина няма никакво отношение към изборния резултат.

...
Т.нар. Изборен район чужбина няма никакво отношение към изборния резултат.
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Защо се получават различни резултати от машинното гласуване при броенето в РИК и в ЦИК?

Т.нар. Изборен регион чужбина няма никакво отношение към изборния резултат. Той не трансформира броя на депутатите. Взимат се гласовете от страната и чужбина и се поставят на едно място. В момента българите в чужбина са леко дискриминирани, тъй като нямат преференции. Най-вероятно ще дадат шест мандата на регион чужбина. Това съобщи математикът и някогашен началник на „ Информационно обслужване “ проф. Михаил Константинов в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

„ Ако вземем съразмерно броя на популацията - 8 300 000 българи в целия свят. От тях 6 500 000 са в България, 1 400 000 са в чужбина. Ако запазим пропорционалното разпределени на Район чужбина би трябвало да се дадат 52 мандата, само че никой няма да го позволи, тъй като ще е за сметка на други региони. Никой няма да даде на българите в чужбина да имат лични листи “, изясни той.

„ Аз се колебая, че преференциите ще покачат изборната интензивност на българите в чужбина “, призна математикът.

Проф. Константинов разяснява и машинното гласоподаване.

„ Защо, когато се брои в РИК и в ЦИК се получават разнообразни резултати от машинното гласоподаване? “, попита проф. Константинов. Аз съм засегнат. „ Не знам в кого е грешката. Когато две цифри би трябвало да съвпаднат, само че не се случва, логиката демонстрира, че едното е неверно “, счита той.

„ Успяхме да разделим българското общество на две – за машинното гласоподаване и за бюлетината. Ние разрушихме доверието в нашата изборна система, а то бе градено 30 години “, регистрира проф. Михаил Константинов.

По думите му от 2003 година насам няма нито едно несъгласие против работата на „ Информационно обслужване “. „ Цялата информация е налична и налична – по-голяма бистрота няма на никое място по света. Българската изборна система, като механизъм на работа, е неповторима “, сподели още математикът.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР