СЗО: Искате да отслабнете? Не използвайте заместители на захарта. Не

...
СЗО: Искате да отслабнете? Не използвайте заместители на захарта. Не
Коментари Харесай

СЗО: Искате да отслабнете? Не използвайте заместители на захарта


СЗО: Искате да отслабнете? Не използвайте заместители на захарта. Не използвайте заместители на захарта, в случай че се пробвате да отслабнете, поучава Световната здравна организация.
Глобалният орган показва,
че използването на подсладители „ не дава никакви дълготрайни изгоди за понижаване на телесните мазнини при възрастни или деца “. Изводът е основан на проучване, за което са употребявани серия от изследвания.
„ Замяната на свободните захари
с подсладители не оказва помощ на хората да управляват тежестта си в дълготраен проект “, съгласно Франческо Бранка, шеф на отдела по хранене и сигурност на храните на СЗО.
„ Наистина се следи леко
понижаване на телесното тегло в кратковременен проект, само че то не е продължително, “ добавя той. Насоките се отнасят за всички, като се изключи диабетиците, споделя Бранка. Защо? Нито едно от изследванията не включва хора с диабет.
Изследването демонстрира, че може да
има „ евентуални нежелани резултати “ от дълготрайната приложимост на заместители на захарта, като леко нараснал риск от диабет вид 2 и сърдечно-съдови болести.
„ Не разясняваме сигурността
на потреблението на подсладителите, а посочваме, че приемът им няма да докара до позитивните резултати върху здравето, които някои хора може би търсят “, показва ученият.
Заместителите на захарта се
употребяват необятно в опаковани храни и питиета, като от време на време се прибавят към храната и непосредствено от потребителите.

СЗО издаде насоки за приема на захар през 2015 година, препоръчвайки на възрастните и децата да го понижат до по-малко от 10% от общия енергиен банкет. След тази рекомендация ползата към
другите възможности на захарта се ускори.
„ Тази нова тенденция се основава на задълбочена оценка и акцентира, че потреблението на изкуствени подсладители не е добра тактика за реализиране на загуба на тегло “, споделя откривателят по хранене Иън Джонсън за CNN.
„ Това обаче не би трябвало да се пояснява
като индикация, че приемът на захар няма отношение към контрола на тежестта “, споделя той.

Вместо това човек би трябвало да понижи използването на подсладени питиета и да се опита да употребява „ сурови или леко
модифицирани плодове
като източник на наслада “, прибавя специалистът.

Резултатите от проучването на СЗО могат да бъдат употребявани от държавни здравни организации, искащи да създадат промени в политиката в личните си страни.

В изследването са включени общо 283 проучвания.

Резултатите от тях демонстрират, че използването на подсладители има „ едва “ влияние върху намаляването на телесното тегло, само че се открива леко нарастване на риска от диабет вид 2, високо кръвно налягане, инсулт, сърдечни болести и гибел от сърдечни заболявания.

СЗО показва, че рекомендацията на организацията е „ условна “, защото откритата връзка сред подсладителите и болесттите е усложнена от  моделите им на приложимост и характерностите на участниците.

От Международната асоциация на подсладителите дават отговор, че „ е неприятна услуга да не се признават изгодите за публичното здраве от заместителите на захарта и считат заключенията на СЗО за учредени на доказателства с ниска сигурност. “

Препоръката на СЗО се отнася както до синтетични, по този начин и до естествени подсадители, като ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и други.

Неотдавнашно изследване, да вземем за пример, открива, че еритритолът е обвързван със съсирването на кръвта и риска от инсулт, инфаркт и ранна гибел.

Точно както доста хора са изключили солта от диетата си, по този начин те могат да се научат да понижат зависимостта си от захарта и подсладителите, споделя Бранка и показва, че напъните в това отношение би трябвало да се насочат към децата от най-ранна възраст.

Дори и да сте същински „ привързан към захарта “, можете да укротите желанието си за сладко, съгласно диетолога Лиза Драйър. Ето по какъв начин да го извършите в няколко стъпки:
Тренирайте вкусовите си рецептори. 
Ако последователно намалите захарта – в това число изкуствените подсладители – и включите повече протеини и богати на фибри храни в диетата си, това може да ви помогне да спрете сладкишите.
Изберете храни без добавена захар и избягвайте всички подсладени питиета.
Можете да хапвате пълнозърнести зърнени култури или кисело мляко без подсладители. Изберете вода вместо подсладени питиета.
Пийте кафе и чай без или с по-малко захар. 
Всички тези латета и кафета могат да съдържат толкоз захар, колкото една газирана напитка и даже повече.
Насладете се на плодове за десерт.
Опитайте печени с канела ябълки, горски плодове или праскови на скара вместо бисквити, торта, сладолед, сладкиши и други сладки изкушения.
Внимавайте за добавените захари. 
Те постоянно участват в храни, които не мислите за „ сладки “, като сосове, самун, подправки и дресинги за салати.
Четете етикетите.
Количеството и типа захар би трябвало да бъдат посечени на етикетите на всички храни и питиета. Те могат да попадат, като агаве, царевичен сироп, декстроза, фруктоза, плодов нектар, малтоза, меласа и други.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР