Сякаш неусетно, но ето, че вълнуващият сезон 2017 в мъжкия

...
Сякаш неусетно, но ето, че вълнуващият сезон 2017 в мъжкия
Коментари Харесай

Кой ще вземе последното 10 в тениса за 2017?

Сякаш незабелязано, само че ето, че вълнуващият сезон 2017 в мъжкия тенис е пред своя край. Чувството е малко тъжно за запалените тенис почитатели, които мъчно могат да си показват интервала от края на ноември до края на декември, в който няма да се любуват на обичаната си игра.

Но хайде малко по-позитивно! През тази седмица ни следва да забележим в деяние за последно през 2017 всички тенис звезди. Сцената на това „ последно разпределяне “ за сезона е Париж. Френската столица посреща заключителния шампионат от сериите Мастърс като за съвсем всички тенисисти това ще бъде и последна конкуренция за годината.

Причината е, че след нея остават единствено две огромни тенис събития – Мастърсът в Лондон, на който обаче ще вземат участие единствено осемте най-хубави за 2017, както и финалът за Купа Дейвис сред Белгия и Франция.

Така Париж се явява огромната последна спирка и опция за продобиване на значими точки, които да оказват помощ за по-предното класиране в края на сезона. И до момента в който за някои напредване с 1-2 места напред или обратно няма да е от огромно значение, то за няколко тенисисти това несъмнено не е по този начин.

Споменахме Лондон, само че все още към момента има две незаети места за шампионата. Шестима са тези, които са сигурни участници като положителната вест е, че измежду тях е и Григор Димитров. Другите са Рафа Надал, Роджър Федерер, Александър Зверев, Доминик Тийм и Марин Чилич.

За цели шестима обаче Париж е мястото, в което да дефинират последните двама в топ 8. Давид Гофен, Пабло Кареньо Буста, Сам Куери, Кевин Андерсън, Хуан Мартин дел Потро и Жо-Вилфрид Цонга имат достойнството да се съревновават за позициите, a разликите посред им са доста дребни.

Особено впечатляваща е обстановката при Дел Потро и Цонга. Само до преди няколко седмици не се виждаше никаква опция те да стигнат до Лондон, само че убийствената им форма и извоюваните трофеи напоследък направиха това допустимо. През предходната седмица двамата доближиха до финалите в Базел и Виена, което в допълнение ускори позициите им.

Точките от Париж ще са значими и за най-хубавите. За страдание измежду тях няма да бъде Роджър Федерер, който реши след купата в Базел да си вземе отмора преди Лондон. Така битката за №1 в края на годината наподобява предизвестена, а с цел да узакони позицията си Надал ще би трябвало да завоюва най-малко една победа във френската столица.

Григор Димитров също ще търси положително показване. В класацията за годината българинът е шести, само че Тийм и Чилич са напълно близо и още тази седмица могат да бъдат задминати, а като цяло наподобява несъмнено, че Димитров ще запише ново рекордно класиране в класацията.

И след всичко това да погледнем към схемата! В нея едва място няма. Причината е, че в главната скица има единствено 48 тенисисти, а за качеството на селекцията приказва фактът, че последният непосредствено класиран в нея е 51-ият в света Денис Шаповалов.

За първите 16 положителната вест е, че започват непосредствено от втори кръг. Но какъв брой да е добра, когато във втори ще играеш против спечелилия от Ришар Гаске и Беноа Пер. Именно това отреди жребият за Григор Димитров. Нататък пък няма да стане по-лесно. В трети кръг дебне колоса Джон Иснър, а за четвъртфинал евентуалните противници са Саша Зверев и Дел Потро.

Всичко това е в горната половина, където е водачът в схемата Надал. С него Григор може да се сблъска за следващ път на полуфиналната фаза. Интересно е и в долната половина, където са Тийм, Чилич, Гофен, Цонга и Андерсън.

А качествените мачове започват и без поставените. В първи кръг с изключение на Пер-Гаске има мачове като Диего Шварцман-Виктор Троицки, Адриан Манарино-Давид Ферер и Фернандо Вердаско-Андрей Рубльов.

Всичко това ще можем да следим в ефира на Mtel Sport 1, който ще излъчва шампионата. Прякото предаване всеки ден започва в 12 часа и приключва с края на последния дуел от програмата.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР