Свят, в който българи и македонци няма да сме братя,

...
Свят, в който българи и македонци няма да сме братя,
Коментари Харесай

Генералният консул на РС Македония: Чужди сили ни тровят и разделят

Свят, в който българи и македонци няма да сме братя, не е моят свят - обидите сред нас са непозната игра, която цели да ни токсини . Това съобщи преди напускането на поста си генералният консул на Република Северна Македония в България Александър Панев, съобщи БГНЕС.

" Винаги е тежко да се сбогуваш с град, в който си като вкъщи си. Ние, которците, и София - страсти от епохи, чисти и приятелски - не постоянно сме били в кавги и проблеми, както през днешния ден. Като дребен образец, Прохор Пчински е роден в Овче поле, бил е като брат със св. Иван Рилски . Которците (овчеполците) откогато се помним, си имаме приказка с шопите. " - показа Панев.

" Бяхме и професори, дърводелци, лекари, генерали, кметове и какво ли още не, нашата история е извоювана с кръв, сълзи и дебелоглав. Ако действителността и историята са огледало, счупено от десетилетия, въпреки всичко в дребните късчета съумях да видя своя брат , а след толкоз години и в толкоз дребни стъкла, и във Варна, Пловдив, Велинград, Бургас и на всички места, аз се надявам, че в дребните македонски късчета съумя да ме види и той, от другата страна на огледалото, чупено, чупено, направено на прахуляк. Загубих и родител, и другар, и брат тук, имаше и тежки моменти. " - сподели още дипломатът.
 Служебният кабинет посреща делегация от Северна Македония по значими политически решения
Служебният кабинет посреща делегация от Северна Македония по значими политически решения

Ще се търсят на практика стъпки

Той подсети и за тестванията по време на пандемията.

" Минахме дружно и през пандемията, за което аз персонално съм признателен - за цялата братска помощ, когато целият свят притихна, а София беше дребен прозорец. И в случай че, в последна сметка, важи остарялата сентенция " Няма ненаказано положително ", това е то, мрежите не простят. Сто години по-късно, като македонски посланик, се пробвах колкото можах и доколкото зависи от мен, само че не съумях да направя доста, центробежните балкански сили са мощни. Винаги съм казвал на глас, свят, в който няма да сме братя , а ще бъдем татари, окупатори, Коминтерна и сходни ниски обиди, не е мой . Нито желая да имам кариера в такива игри, игри, в които ще би трябвало да се нагрубяваме. Тези игри не са наши, те са наложени, с цел да ни отровят и заслепят, да не виждаме положителното в брата, а единствено неприятното. " - акцентира Александър Панев.

" Може би ще дойдат бъдещи генерации, по-умни от нас, ще създадат повече и по-добре, би трябвало да ги образоваме и насочваме. За да покажем, че можем повече, най-малко да се опитаме. Доскоро София, имаме още доста какво да си кажем! " - сподели той в умозаключение.
 Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на
Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на " българско малцинство " в Република Северна Македония

Страните да съблюдават самостоятелните права...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР