Свободата на печата през миналата година е намаляла още повече

...
Свободата на печата през миналата година е намаляла още повече
Коментари Харесай

България 111-та в света по свобода на медиите

Свободата на печата през предходната година е намаляла още повече и климатът на ненавист против публицистите, който се развива изключително в Европа и Съединени американски щати, заплашва демокрациите, сигнализира неправителствената организация " Репортери без граници " (РБГ) в годишния си отчет, представен от Франс прес.

На първо място в класацията за свободата на печата в 180 страни за втора година е Норвегия, следвана от Швеция.

България е на 111-то място, след Македония и Боливия.

Картата на света, направена от РБГ за международната ранглиста на свободата на печата, е потъмняла в допълнение:  ситуацията на 21 страни е несъмнено като " доста съществено " - нов връх. Ирак се е включил към тази категория.        

Там са властнически режими като тези в Египет (161-о място), Китай (176-о) и Северна Корея, която остава на последното 180-о място в класацията.

Словото на омразата и нападенията против публицисти към този момент не са привилегия единствено на властническите страни, се отбелязва в отчета.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски страни.  Чехия, където президентът Милош Земан отиде на конференция с автомат " Калашников " с надпис " за публицисти ", е слязла с 11 места на 34-о място. Словакия, където някогашният министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с публицистите като с " мръсни антисловашки проститутки " и " елементарни и глупави хиени ", пада с 10 места до 27-о. Малта, където проверяваща корупцията журналистка беше убита, пада с 18 места до 65-о. Сърбия слиза с 10 места на 77-о място.

При ръководството на Доналд Тръмп Съединени американски щати - страна, в която първата корекция на конституцията за свободата на словото е свещена, губи две позиции и се подрежда на 45-о място. Президентът Тръмп счита публицистите за " врагове на народа " - подготовка, приписвана на Сталин, показват от РБГ, представени от Агенция Франс Прес.

" Класацията за жалост отразява феномена на засилващо се изложение на ненавист против публицисти в редица страни и отприщването на тази ненавист е в действителност рисково ", съобщи Кристоф Дьолоар, общоприет секретар на неправителствената организация, представен от БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР