Свинското месо в България е безопасно. Основната задача на БАБХ

...
Свинското месо в България е безопасно. Основната задача на БАБХ
Коментари Харесай

БАБХ: Заплахата от африканска чума е огромна, но свинското месо в България е безопасно

Свинското месо в България е безвредно. Основната задача на БАБХ и на промишлеността е да недопуска разпространяването на африканска чума у нас. Това увери в доцент доктор Цвятко Александров - зам.-изпълнителен шеф на БАБХ.

Свенокомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби поради така наречен диамантения щемпел, който не им разрешава да продават месо в други страни в Европейски Съюз, защото в района е имало африканска чума по свинете.

Диамантеният щемпел се оказва проблем за българското свиневъдство. Факт е, че с диамантен щемпел може да се продава единствено на територията на България, разяснява още доцент доктор Цвятко Александров.

Агенцията по храните работи по това, този щемпел да отпадне и огромните индустриални комплекси да могат да търгуват на европейския пазар и у нас.

" Първата крачка е направена, част от рестрикциите отпаднаха за избрани територии в страната. Вчера направихме питане до Европейската комисия за всички комплекси без изключение да бъдат извадени от това мнение, което дефинира този щемпел, тъй че чакам развиване скоро и за останалите свинекомплекси ", съобщи Александров.

Той увери, че месото е изцяло безвредно в България и с високо качество.

" Свинекомплексите усъвършенстваха ограниченията за биосигурност и това е извънредно качествено месо, от което никой не би трябвало да се притеснява. Африканската чума, знаете в Румъния е с огнища, запхлахата е голяма, само че Българската Агенция взаимно с промишленост демонстрира прецизен надзор във връзка с недопускането на това заболяване у нас и въвеждането на нови рестрикции. Обръщам внимание, че африканската чума не е рискова за здравето на индивида, а само за свиневъдството и стопанската система ", разяснява още Александров.

Гледайте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР