Свикнете да живеете с този коронавирус. Един-два месеца той ще

...
Свикнете да живеете с този коронавирус. Един-два месеца той ще
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Свикнете да живеете с този коронавирус, трябва да пазим първо възрастните

" Свикнете да живеете с този ковид. Един-два месеца той ще е на всички места към нас. " Това прикани през днешния ден, 11 март, в Плевен основният държавен хигиеничен контрольор доктор Ангел Кунчев.
Той цитира проучвания на института " Роберт Кох ", съгласно които до 65-70 % от популацията може да бъде инфектирано .. В болница ще влизат възрастните хора, за които е основно значимо да получат нужното лекуване, разясни доктор Кунчев.
Той дойде в Плевен, с цел да взе участие в съвещание на Областния действен щаб по отношение на всички последствия от ковид и неговото разпространяване.
" Всички страни вървят по този път. От тази позиция Плевен е една крачка напред. От опита, който натрупахме тук даже единствено за 48 часа, би трябвало да си създадем някои заключения и ние сме ги създали. Първо за това, че колкото и да се постановат ограничения за карантина и за ограничение на разпространяването, това не би трябвало да затруднява активността на лечебните заведения. Не би трябвало да стопира достъпът на жителите до Спешна помощ. Но пък апелът ни към жителите е в тези моменти да търсят такава помощ главно през общопрактикуващите лекари и да отсрочват всичко, което може да бъде отсрочено. Виждате обстановката и в " Пирогов " - нужни са най-малко няколко часа за преустрояване на работата - за съсредоточаване на място, което е безвредно, на всички позитивни случаи на контактни, които следим, за цялостна стерилизация на лечебното заведение и по-късно то да продължи да работи с естествените си функционалности ", сподели доктор Кунчев.
Той добави, че като цяло ограниченията, които бяха подхванати по-скоро към грипната зараза, ще бъдат непокътнати в трите района – София, Плевен и Габрово. За всички останали райони започва естественият образователен развой в учебните заведения, защото учениците не са и изключително рискови във връзка с ковид. Ваканциите няма да бъдат удължавани повече от до неделя, тъй като няма съображение, счита основният хигиеничен контрольор.
" А тези ограничения към този момент не са толкоз медицински, колкото обществени. Когато даваме позволения за работа на кина, театри и други, ние категорично пишем, че би трябвало да се продават билетите през място и да има един метър разстояние сред феновете. И в случай че е на закрито и хората са над 250 души, да не се организира . До огромна степен контактните лица на първите случаи на ковид в Плевен и Габрово към този момент са изследвани и резултатите са негативни. Изследва се и групата от италиански служащи, които работят по газопровода (бел. ред. - " Балкански поток " ), с цел да спокойни жителите на Плевен, че от тази позиция няма риск “, сподели още доктор Кунчев.
Според него всеки академични център освен може, а е задължен да направи такава лаборатория – това може да стане доста бързо. В лечебните заведения могат да се употребяват и бързи проби, тъй като в действителност са бързи и евтини, а този скрининг облекчава доста работата. Ако излезе позитивен случай, той би трябвало да бъде доказан от референтна лаборатория .
Мерките за Плевен
" На този стадий с бързи проби можем да стартираме и ние. Ще ги поръчаме незабавно откакто се прибера в болничното заведение. Засега няма смяна в положението на двамата пациенти с доказано съществуване на ковид – то е положително. През последното денонощие при нас е признат един пациент от рисковата група. Разполагаме с дихателни реанимационни апарати ", сподели доцент доктор Цветан Луканов, шеф на УМБАЛ " Д-р Георги Странски " в Плевен.
" До тази вечер чакаме резултатите от 24 изпратени проби. Има изпратени тази заран още 44 нови проби – резултатите от тях би трябвало да станат ясни най-рано на следващия ден. Под домашна карантина са сложени 200 души ", заяви доктор Атанас Гарев, шеф на РЗИ – Плевен.
" Медицинският университет има подготвеност да влага лични средства в закупуването на инсталация за диагностика на ковид. Вече заявих, че нашите задгранични студенти не са рисковата група, която е причина за старта на инфекцията. Имаме безапелационни данни за това ", съобщи ректорът на университета проф. доктор Славчо Томов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР