Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма

...
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма
Коментари Харесай

Психотормоз безкрай

Свикнали сме да считаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко е „ наред ” – не сме били насилени… Дали е по този начин?
Някои следи не се виждат с просто око и не зарастват с времето. Те не могат да бъдат видяни от другите, само че съществуват вътре в нас, от време на време прикрити зад престорена усмивка. В други случаи ние даже не си даваме сметка за тях, до каква степен са ни засегнали, по какъв начин и с какво са трансформирали живота и личността ни. Толкова сме привикнали с тях, че ги носим в себе си, без даже да усещаме, тъй като възприятието да ги няма, ни е непознато. Но даже да е по този начин, някъде надълбоко в нас едно гласче ни нашепва, че нещо не е наред, че би трябвало да има и различен метод, че заслужаваме повече. Повече какво? Повече независимост, повече наслада, повече спокойствие… и по-малко душевен тормоз.

Но преди този момент би трябвало да се научим да го разпознаваме зад прикритата угриженост, с която насилниците се оправдават, да се освободим от възприятието за виновност, което ни вменяват всякога, щом ги разгневим, зад устрема да ни създадат подвластни, с цел да не можем да избягаме, зад лъжливите изказвания, че сякаш всичко е за „ наше положително ”.

Понякога насилието има доста лица и форми. Психическият тормоз може да бъде добре затулен, тъй като след него не остават доказателства. А и насилникът е толкоз безапелационен пред близките, че даже да признаете, че сте унизени, има огромна заплаха да не ви повярват и тъкмо като него – да ви обвинят. Или ще ви кажат, че преувеличавате, въобразявате си, преиначавате истината. Но надълбоко в себе си вие я знаете, тъй като се прибирате у дома със свито сърце, очаквайки следващата доза операция и тормоз. И приемате ролята на жертвата, навеждаща смирено глава, съгласяваща се с неща, с които не е съгласна, само че се опасява да се възпротиви, водите живот, който не желаете – от боязън и невъзможност. Това са двете най-силни усеща, които ви задържат при насилника. Вие се страхувате да му се противопоставите и предпочитате да останете в тази си роля, в която най-малко знаете какво да очаквате – сюжетът се е повтарял милион пъти – знаете го наизуст!

Как да разпознаете психическия тормоз?
Много хора не знаят, че са прочувствено и душевен насилвани и години наред търпят. Отначало насилието може да се прокрадва безшумно в дома ви, в офиса, или някъде другаде, незадълбочено и незабележимо. Нещата могат да стартират по този начин: дребни забележки и намеци, обиди, безпочвени обвинявания, ревнивост, безкрайни разпити къде и с кого сте били, какво сте правили – цялостен доклад. Отначало нормално сцените се разиграват само пред вас, само че с времето насилникът добива убеденост да ви излага и обществено, като не пропуща опция да ви унижава. Така малко по малко той ви смачква, тъй като желае да ви подчини напълно на себе си, потъпква самочувствието ви, прави ви плахи и неуверени. Смазва ви. Шантажира ви прочувствено. Знае от какво се страхувате най-вече и го употребява против вас. Самият той също се опасява и да господства над вас е единственият метод, по който може да се усеща сигурен, че владее ситуацията и че той е мощният. Той ви управлява.

Например в случай че знае, че го обичате, насилникът може да ви заплашва, че ще ви напусне, без действително да има такива планове, с цел да изпълнявате желанията му. Често това е съчетано и с икономическа насила, което ви държи в непрекъснато послушание и боязън. Той, несъмнено, знае това и прави всичко допустимо да продължите да бъдете финансово подвластни от него. А в случай че знае нещо за вас, което може да ви навреди, заканите, че ще ви издаде, сигурно участват в всекидневието ви.

Хората, които упражняват душевен тормоз, може в никакъв случай да не ви ударят, само че надълбоко да ви наранят. Те безусловно могат да ви срутен със земята, в случай че им го позволите. Страхът да им се противопоставите може да ви отнеме ужасно доста. Хитрите и умеещи да се управляват психо-насилници знаят по какъв начин да ви влияят и манипулират. Те ви удрят там, където сте най-слаби и уязвими, тъй като добре ви познават. Те даже могат да плануват реакциите ви, да бъдат крачка преди вас. Те могат да бъдат вашият призрачен сън и напълно да направляват живота ви, да диктуват вашите дейности. Да ви държат в прочувствен затвор.
Ако това изложение предизвика у вас надигането на познати, само че потиснати усеща, в случай че до момента в който четете, на гърлото ви застава буца, а в душата ви е коктейл от болежка и яд, то имате знак, че сте или сте били жертви на душевен тормоз. Знаете, че първата крачка към превъзмогването на всеки проблем е в неговото осъзнаване и признание пред себе си.

Има ли излаз?

На първо място би трябвало да осъзнаете, че насилникът е по-слаб от вас, обратно на това, което ви внушава. Неговата убеденост и мощ са лъжливи, те целят да ви държи в лапите си, с цел да се оправи със личните си страхове. В доста от случаите той просто преповтаря това, което се е случвало в неговото семейство – насилието поражда принуждение. Може би самият той е бил унизен в миналото, от някого.
За да не ви залеят тежките усеща на ненавист и предпочитание за отплата, погледнете на насилника, който вгорчава живота ви и трови душата ви, точно по този метод – като на малко дете, което е било жертва, само че за разлика от вас, не е съумяло да се освободи от отрицателните си усеща и ги е трансферирало върху различен, а този различен сте вие. И му помогнете, като помогнете на себе си. Освободете се. Намерете метод да го извършите. Прекратете тази взаимна взаимозависимост.

Спрете да живеете с илюзията, че насилникът ще се промени и внезапно ще стане благ и добър – даже да го прави, то е единствено, с цел да продължи да издевателства върху вас, изключително в случай че усеща, че сте на път да си тръгнете, той ще употребява всички средства да ви накара да почувствате виновност и разкайване и да останете, тъй като „ ще се промени ”. За 2 дни, след това отново ще е същият… Може да се промени в действителност, единствено в случай че постави големи старания – да вземем за пример стартира терапия, има желанието да стане „ нов човек ” и т. н., само че в множеството случаи това са единствено празни оправдания. Защото самият принудител не си дава сметка, че е подобен. Той счита държанието си за обикновено – тогава за какво да го трансформира?!

Поговорете с някого, на който можете да се доверите. Ако се страхувате или срамувате да говорите с близки хора за казуса, обърнете се към неправителствена организация, оказваща такава поддръжка. Можете да потърсите съвет на анонимна гореща линия, където подготвени експерти ще ви изслушат и ще ви насочат какво да предприемете.

И най-дългият път стартира с първата крачка – направете я. Това ще ви даде увереността, че можете да се справите. Не се примирявайте с насилието, когато можете да живеете без него – даже да ви се коства, че нямате различен избор, пробвайте. Повярвайте, че заслужавате благополучие тъкмо колкото всички други. Не е нужно да знаете авансово къде е вашият излаз от обстановката – от време на време той е там, където минимум очаквате, или е бил пред очите ви от самото начало и е чакал да станете подготвени да го видите.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР