Свидетели, подсъдими и др. участници в наказателни дела, както и

...
Свидетели, подсъдими и др. участници в наказателни дела, както и
Коментари Харесай

Кабинетът поиска депутатите да одобрят повече мерки за защитени свидетели

Свидетели, подсъдими и други участници в наказателни каузи, както и техните близки, ще получават незабавна отбрана, когато са застрашени поради присъединяване си в дело или следствие. Мерките са персонална защита или пренасяне на безвредно място да вземем за пример. Това плануват измененията в Закона за отбрана на лица, утвърдени през днешния ден от държавното управление, което предлага те да бъдат гласувани от Народното събрание.

С плана се цели усъвършенстване работата на Бюрото по отбрана при основния прокурор, на употребяваните запаси, както и възстановяване на взаимоотношението му с останалите държавни органи с отношение към реализирането на специфичната отбрана. Предложенията за законова смяна вкарват

определение на понятието " специфична отбрана ",

която ще включва два типа и ще се осъществя на два стадия – предварителна отбрана и Програма за отбрана на застрашени лица.

До момента предпазените участници в наказателно произвеждане, които са съдействали на съда или проверяващите, биваха включвани в Програма за отбрана. Процедурата, по която отнемаше обаче много време. Затова и промените целят да вкарат предварителна незабавна отбрана, през което време ще тече и процедурата по задействане на програмата.

Предварителната отбрана цели и да обезпечи време за събиране и оценка на нужната информация за взимане на решението от основния прокурор за включване или не на застрашеното лице в Програмата за отбрана.С този период ще се даде опция и на застрашения да разбере в елементи опциите си и рестриктивните мерки, които ще му наложи Програмата за отбрана, както и да провежда персоналните си каузи, със съдействието на Бюрото по отбрана.

Предвидено е осъществяването на ограниченията по предварителната отбрана да стартира след предписание на основния прокурор и документално единодушие на застрашеното лице, като при отвод от предоставяне на единодушие от застрашеното лице, процедурата да бъде прекъсната.

Законопроектът предлага въвеждане на

нови ограничения за отбрана като психическа, правна и здравна.

Успоредно с това се предлага да отпаднат като независими ограниченията " персонална физическа защита " и " цялостна смяна на самоличността ", защото те са потвърдили своята неефективност. Такива ограничения не съществуват и в аналогичните закони в останалите страни членки на Европейския съюз.

При предварителната отбрана са планувани:
- персонална физическа защита,
- защита на имуществото,
- настаняване на безвредно място
- настаняване в друго място за изтърпяване на наказването.

Те ще могат да се ползват единствено за 30 дни, а при нужда срокът може да бъде продължен с още до 30 дни.

Мерките за отбрана по Програмата за отбрана ще са смяна на мястото на живеене в страната, смяна на мястото на работа, смяна на образователното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказването, както и пренасяне в друга страна.

С плана се основат нужните условия за понижаване на риска от похищения против предпазените участници в следствия и каузи - посредством усъвършенстване на специфичната отбрана. Очаква се още да се ограничи голословното им престояване в Програмата за дълго време без съществуваща по отношение на тях опасност, както и реализиране на ограничения за отбрана, несъответстващи на обективната степен на опасност. Очаква се също реализиране на дисциплиниращо влияние във връзка с застрашените, посредством въвеждане на механизъм за възобновяване на осъществяваните разноски при неспазване от тяхна страна на поетите отговорности при реализиране на ограниченията за отбрана.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР