Световното търсене на електроенергия през 2022 г. ще се върне

...
Световното търсене на електроенергия през 2022 г. ще се върне
Коментари Харесай

Колко ще нарасне търсенето на електроенергия в света тази година и къде ръстът ще е най-голям

Световното търсене на електрическа енергия през 2022 година ще се върне към междинното движение на растеж от 5-те години преди пандемията от Covid - ще се усили с 2,4%, предвижда Международната организация по енергетика (МАЕ). През предходната година по отношение на миналата, търсенето означи повишаване с 6%, се отбелязва още в юлския отчет на МАЕ Electricity Market Report, написа Прайм.

В същото време, по-голямата част от каузи на нарастването на търсенето на електрическа енергия ще се дължи на Азиатско-Тихоокеанския район, най-вече на Китай (ръст от 3%).

МАЕ отбелязва, че внезапният спад в растежа на търсенето през 2022 година, след мощното му възобновяване през миналата година, е вследствие от отслабването на икономическия напредък в света, както и от скока на цените на енергоносителите след началото на съветската инвазия в Украйна.

Според отчета, увеличението на електрическата енергия от възобновими енергийни източници (ВЕИ) в света, тази година може да доближи повече от 10%, измествайки част от производството от изкопаеми горива.

Въпреки това, упованията са потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия леко да нарасне през 2022 година, защото растежът в потреблението им в Европа се компенсира от спадове в Китай и Съединени американски щати.

В същото време, МАЕ се въздържа от точни прогнози за 2023 година, заради несигурността към световния стопански напредък и цените на изкопаемите горива.

" Предвид икономическото състояние в света към средата на 2022 година, чакаме растежът на световното търсене на електрическа енергия през 2023 година да остане в същата траектория като тази година. Силен растеж от 8% при електрическата енергия от възобновимите енергийни източници и възобновяване при нуклеарната сила, може да свие малко каузи на електрическата енергия от природен газ и въглища ", написа още в отчета на МАЕ.
 Трябва да има отплата за бизнеса за високите цени на електрическата енергия най-малко до края на 2022-а
Трябва да има отплата за бизнеса за високите цени на електрическата енергия най-малко до края на 2022-а

Гост на Money.bg e Константин Стаменов, който е ръководител на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР