Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще

...
Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще
Коментари Харесай

ФИФА отхвърли увеличаването на отборите за Мондиал 2022

Световното състезание по футбол в Катар през 2022 година ще се организира с 32 тима, а не с 48, оповестиха от Международната футболна федерация (ФИФА). Президентът на федерацията Джани Инфантино излезе с предложение за увеличение броя на участниците, само че от ФИФА излязоха с публично изказване:

„ След обстоен и обстоен съвещателен развой, включващ всички значими и налични притежатели, се стигна до заключението, че при актуалните условия сходна концепция не може да бъде осъществена “.

Мондиалът през 2026, който ще се организира в Съединени американски щати, Канада и Мексико, ще включва 48 тима. ФИФА и Катар разгледаха и проблема, при който страната от Персийския залив може да одобри най-големия интернационален конгрес независимо с 48 тима, променяйки поставените критерии за спортни уреди.

„ След обстоен разбор по този въпрос, се стигна до умозаключение, че заради напредналата фаза на подготовка и потребност от детайлна оценка на възможното логистично въздействие на страната-домакин, ще има потребност от повече време и решение не бе взето преди крайния период през юни “, се споделя в формалното изказване на ФИФА. „ Следователно се стигна до решение да не се преследва на този стадий тази опция “.

БГНЕС напомня, че Инфантино се опита да се дистанцира от концепцията за 48 тима на Световното в Катар през март, когато след среща на Съвета на ФИФА в Маями сподели: „ Ако се случи – фантастично. Ако не се – още веднъж фантастично “. Мондиалът през 2026, който ще се организира в Съединени американски щати, Канада и Мексико, ще включва 48 тима и, имайки поради големия брой налични игрища, е малко евентуално да се сблъска с проблеми от логистичен темперамент.

Пречките да се реализира Световно състезание в Катар с 48 тима бяха доста и разнообразни, като някои от естествените сътрудници на страната за взаимно домакинство и приемане на мачове в региона на Персийския залив се отхвърлиха от концепцията заради политически и стопански спор с Катар в района. ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет (намираща се отвън Персийския залив) прекратиха своите политически, търговски и транспортни връзки с Катар през юни 2017. Страните упрекнаха Катар в поддръжката на тероризма – нещо, което катарците отхвърлиха да е истина.

Според изследване на ФИФА тогава казусът е бил задоволително сериозен и не е имало опция която и да е от страните в Персийския залив да одобри дуели от Мондиала, в случай че блокадата не бъде отстранена. Организатори на Световното в Катар не бяха открити незабавно за коментар по случая. Мондиалът в Катар ще се организира през 2022 година от 21 ноември до 18 декември. /БГНЕС
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР