Световноизвестният историк Ювал Харари беше казал преди руската инвазия в

...
Световноизвестният историк Ювал Харари беше казал преди руската инвазия в
Коментари Харесай

Ще повторим ли уроците на Първата световна студена война?

Световноизвестният историк Ювал Харари беше споделил преди съветската инвазия в Украйна, че в случай че това се случи ще е доказателство, че човечеството не е способно на еволюция. 

Е, наподобява няма еволюция, а това значи, че всичко се повтаря под една или друга форма и по тази причина е скъпо да си напомним уроците по история.

Основната причина за началото на Студената война през 1945 година е Полша. А главен провинен отново Русия (СССР). По-точно - неизпълнените сделки на Сталин за Полша от Ялта, …Крим.

Четири съществени тематики са били дискутирани сред тримата огромни - Рузвелт, Чърчил и Сталин в Ялта: бъдещето на Полша, Германия, Япония и основаването на Организация на обединените нации. Само за Полша е имало дълги договаряния и разногласия. 

Докато Сталин някак си се е съгласил, че бъдещото ръководство на Полша би трябвало да е демократично определено (какво е неговото схващане за народна власт знаем прелестно и ние), то не е могло да бъде реализирано единодушие за краткотрайното държавно управление, което да организира изборите - дали да бъде същинското полско държавно управление в сянка, което по време на войната е било във Англия? Или правилни на Русия полски комунисти (другарите от Люблин), които да проведат изборите? Ясно е кой за кои е упорствал. Както и е ясно за кого е значимо не по какъв начин се гласоподава, а кой брои!

Накрая компромисът е бил вид “Отечествен фронт ”, в който основните министерства - както и в България - са дадени на комунистите под натиска на Съветската войска. Изборите, несъмнено, са били фарс да утвърдят новата комунистическа власт.

Чърчил написа на Сталин писмо, че Полша е заслужила свободата си да има лично държавно управление и е упорствал Сталин да си извърши думата. Също в този дух е било последното писмо на умиращия Рузвелт - че доверието му е било излъгано.

Затова още в първите дни, новият американски президент Хари Труман подхваща с твърда ръка нова теория на въздържане на комунизма, която носи неговото име. 

Вероятно точният миг на началото на Студената война е бил, когато след диалог в кабинета на Труман, външният министър на Съюз на съветските социалистически републики Молотов е декларирал, че в никакъв случай никой не му е приказвал по подобен метод. А Труман му споделил:   “Изпълнявайте си обещанията и ще чуете различен звук! ”

Така е и през днешния ден:

Отново Русия стартира втората студена война;

Отново всичко стартира от Крим;

Отново откакто Русия не извършва куп контракти с нейния автограф след 1989 г;

Отново жертвата е огромна страна в Източна Европа;

Отново урокът за бъдещето е: “Изпълнявайте си обещанията (договорите), с цел да чуете различен звук! ”

Автор: Евгений Кънев, особено за " Мениджър нюз "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР