Световно признат млад вирусолог е номинацията на Слави Трифонов за

...
Световно признат млад вирусолог е номинацията на Слави Трифонов за
Коментари Харесай

Слави хареса за здравен министър топ вирусоложка от Кеймбрид...

Световно приет млад вирусолог е номинацията на Слави Трифонов за здравен министър в бъдещия кабинет на " ИТН ".

Д-р Велислава Петрова е единствено на 31 години, само че нейно изобретение бе включено в топ 100 на научните писания за 2019 г

Тя е лекар по вирусология от университета в Кеймбридж и експерт в областта на здравното законодателство и имунизациите в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 година

Заради експертизата си беше и чест посетител в медиите по време на пандемията.

Велислава е била съветник в редица интернационалните организации в областта на здравното законодателство и нововъведенията, в това число и към Организация на обединените нации. Тя и водещ специалист в план на Световната банка, предоставен от Министерство на вътрешните работи за оценка на риска от инфекциозни заболявания в България като част от Националната стратегия за понижаване на риска от бедствия (2021-2025 г.).

По време на докторската си степен в Кеймбридж Петрова патентова нов способ за генетичен разбор на имунната система, с който открива по какъв начин вирусът на морбили провокира имунна амнезия. Откритието ѝ е включено в 100-те най-влиятелни научни писания за 2019 година и е отразено в редица интернационалните медии.

Преди няколко месеца Велислава Петрова беше определена за финалист в състезанието „ Най-изявените млади персони “ и съставлява България в категорията " Иновации в медицината " на международния край в Южна Африка.

Тя е родена в Сандански. Завършва междинното си обучение в Националната природо-математическа гимназия „ Акад. Л. Чакалов “, където получава златна тапия за цялостно отличие. Висшето си обучение продължава във Англия, където приключва бакалавър по " Микробиология " в Бристол. Избрана е за отличник на випуска с най-голям триумф и най-хубав теоретичен план, фокусиран върху методите за сенквениране на вирусни геноми.

Петрова продължава докторската си степен в универистета в Кеймбридж, където получава цялостна стипендия от института Сангер, най-големия център за геномни проучвания в Европа. Печели и стипендията на ректора за млади водачи в областта на устойчивото развиване и световното здраве.

Присъединява към екип от научни специалисти от Кеймбридж, с които създават нови тактики за бързо разкриване на епидемиологични огнища в отдалечени райони в Африка. Заедно построяват мобилни лаборатории, поддържани от слънчева сила, и организират задача в Сиера Леоне по време на зараза от жълта тресчица през 2019 година.

Въпреки огромните си достижения на интернационално равнище, доктор Петрова остава не толкоз позната в здравните среди в България. Предвид профила й на академик, чиито писания се концентрират върху оправянето с инфекциозни сътрудници, номинацията й евентуално е обвързвана с нуждата от потенциал, който може да предложи тактика за предстоящата нова вълна на ковид наесен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР