Световният №5 победи световния №2 на финала на Australian Open

...
Световният №5 победи световния №2 на финала на Australian Open
Коментари Харесай

Епичен финал: Надал постигна умопомрачителен обрат и спечели 21-а титла от Шлема

Световният №5 победи международния №2 на финала на Australian Open 2022 и завоюва рекордна 21-а купа от Големия шлем!
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!
Вижте на " Rod Laver Arena "
Вижте коя телевизия излъчва този заключителен мач, а в случай че нямате опция да го гледате, следете развоя му



ПЪРВИ СЕТ
1:0 - Надал започва мача с уинър от форхенд по диагонала за наслада на публиката. Още в първия гейм се стигна до тъждество 40:40 при сервис на испанеца. Медведев стоеше към главната линия и връщаше решително ударите на Рафа, два от които се стопираха в мрежата. Впоследствие руснакът сгреши на два пъти и даде първия гейм на противника си.
1:1 - Медведев отговори с бърз гейм на 15, при който Надал се затрудни със сервиса му.
2:1 - Световният №5 стартира да изпитва съществени проблеми със солидната игра на Даниил от дъното на корта. Руснакът поведе с 30:0 в този гейм, а второто разиграване бе от 26 удара и той го завоюва със страховит уинър по правата. Рафа Надал реши, че е време да стартира да излиза на мрежата и изравни до 30:30. След това Медведев стигна до първа точка за пробив в мача, само че испанецът още веднъж излезе на мрежата и я обезврежда. Надал сбърка форхенд и даде нов късмет на противника, само че със мощен сервис съумя да изравни точките, а след това и да завоюва третия гейм, който продължи 8 минути.
2:2 - Макар и с леки съмнения, Даниил Медведев небрежно изравни геймовете.
- Третият сервис гейм на Надал още веднъж стартира с дълго разиграване, което бе извоювано от руснака след уинър от бекхенд по правата. Световният №2 бе непреклонен в този миг и стигна до 3 точки за пробив, реализирайки първата от тях!
2:4 - За първи път в мача испанецът завоюва по-дълго разиграване, само че Медведев отговори с мощни сервиси и обърна до 40:15. Пробивът му бе вкоренен от втората опция, защото Рафа блесна със 144-километров уинър при първата.
- Геймът стартира с две двойни неточности на Матадора! Публиката опита да го окуражи, само че Даниил завоюва идващото дълго разиграване и още веднъж получи три точки за пробив, печелейки първата от тях, откакто Рафаел Надал прати топката в навън.
2:6 - С форхенд по противоположния диагонал испанецът завоюва първото разиграване с новите топки, само че Медведев отговори с 206-километров ас по правата. Последва още една директна точка, а по-късно Надал позволи лека неточност на мрежата. Руснакът завоюва първия сет за тъкмо 47 минути!
ВТОРИ СЕТ
1:0 - Рафа стартира втория сет надъхано и поведе с 30:0 в първия гейм на собствен сервис. Изненадваща двойна неточност докара резултата до 40:30 в негова изгода, само че по-късно той се поправя и завоюва подаването си.
1:1 - Тендецията от първия сет се резервира и Медведев небрежно завоюва подаването си на 15!
2:1 - Надал поведе с 30:0, само че по-късно позволи 20-ата и 21-ата си непредизвикана неточност от началото на мача. При 30 равни началният удар му свърши работа, а по-късно завоюва и гейма след топка в навън от руснака.
- За първи път в мача Рафа дръпна с 30:0 при сервис на противника, а по-късно получи и две точки за пробив, откакто приключи дълго разиграване (40 удара) със страхотна къса топка. Медведев обезврежда първата с ас по правата, само че по-късно прати бекхенд в навън.
4:1 - Матадора затвърди пробива по най-бързия метод с гейм на 0, записвайки и първия си ас в срещата.
4:2 - Този път Даниил не сподели съмнения и взе подаването си.
- Бързият сервис-гейм върна увереността на Медведев и той поведе с 40:15 в седмия гейм на втория сет, а по-късно и върна позволения пробив.
- Рафаел Надал се " заинати " и освен не разреши на противника да затвърди пробива си, а на собствен ред го проби, завършвайки гейма с още една съвършена къса топка, която хвана в крачка руснака.
- Изненадващо или не, испанецът потегли с две непредизвикани неточности и изостана с 0:30, а по-късно Медведев стигна до две точки за пробив след непоколебима игра от главната линия. Надал завоюва идващите две разигравания и изравни до 40:40. При идната точка руснакът закачи линията с милиметри с опасен бекхенд и си обезпечи нов късмет да пробие началния удар на Рафа, само че и той се " изпари " след поредна гениална къса топка от испанеца. Четвъртата точка за пробив в този гейм пристигна след форхенд в навън на Надал, само че по-късно той я " унищожи " с прелестен сервис. С големи старания Матадора стигна до сет-бол, само че прати топката в мрежата от бекхенд. Удар с рамката на ракетата " отвори " пети късмет на Даниил за пробив и след страховит ретур, който затрудни Надал, деветият гейм отиде в неговия актив!
* В течение на този гейм един от феновете на " Rod Laver Arena " се опита да нахлуе на корта, само че бързо бе уловен от стюардите и срещата бе възобновена.

5:5 - Този път Медведев не изпита компликации и затвърди пробива си по най-бързия метод.
6:5 - При 30 равни руснакът позволи неточност, пращайки топката в навън, а по-късно Надал бе спрян от мрежата за ново тъждество. Благодарение на сервиса си, международният №5 съумя да завоюва 11-ия гейм.
6:6 - С доста настоятелна игра Медведев съумя да изравни геймовете още веднъж и да прати втория сет в съдбоносен тайбрек.
ТАЙБРЕК - Рафа направи мини-пробив и поведе с 2:1 точки. След това негова неточност върна " услугата " на Медведев, само че руснакът също сгреши при 3 равни и испанецът дръпна с 4:3. Последва нова замяна на точки за 5:4 за Надал, а дълго разиграване и топка в навън докара обстановката до 5:5. С хубаво воле Даниил стигна до сет-бол, а по-късно с необикновен минаващ удар по правата завоюва втория сет, който продължи един час и 26 минути!
ТРЕТИ СЕТ
0:1 - Рафа Надал сподели, че няма да се отхвърля и поведе с 30:15 на сервиса на Медведев, само че по-късно руснакът завоюва доста значимата четвърта точка в гейма с съвършен минаващ удар. Стигна се до 40 равни на 6 пъти, а Матадора пропусна една точка за пробив, преди в последна сметка сервиращият да завоюва подаването си.
1:1 - С 32-ия си уинър в мача Даниил дръпна с 30:0 във втория гейм и Рафа бе изправен до " стената ". Благодарение най-много на своя сервис, 20-кратният първенец в шампионатите от Големия шлем съумя да завоюва подаването си и да изравни геймовете в третия сет.
1:2 - Медведев отговори с бърз сервис-гейм на 0.
2:2 - Началото на четвъртия гейм се забави леко, защото не всички почитатели бяха заели местата си на " Rod Laver Arena ". Това раздразни Надал, само че това не се отрази отрицателно на играта му и той поведе с 40:0. След това се отпусна и разреши Медведев да понижи на 30:40, само че в последна сметка съумя да завоюва подаването си в идната точка.
2:3 - Петият гейм стартира с мъчителен за Рафа минаващ удар, който накара Даниил да вдигне победоносно ръка. След този епизод руснакът нямаше проблем да завоюва на 0.
- Световният №2 реши, че е пристигнал моментът да " натисне газта " и поведе с 30:0 на сервиса на Надал в шестия гейм. Със страховит удар в жанр " Гаел Монфис " Медведев си обезпечи три точки за пробив, само че Рафа избави всяка една от тях, а по-късно и завоюва подаването си.
3:4 - Руснакът се ядоса, че не съумя да реализира пробив в предходния гейм и в играта му стартира да се вижда раздразнителност, само че въпреки всичко нямаше съществени проблеми да завоюва подаването си на 30.
4:4 - Матадора завоюва подаването си на 15.
- Деветият гейм стартира с минаващ удар на Надал за наслада на публиката, само че Медведев отговори с излизане на мрежата за 15:15. Впоследствие ужасяваща неточност на мрежата на руснака даде две точки за пробив на Рафа и той се възползва от втората.
6:4 - Световният №5 затвърди пробива си на 0 и завоюва третия сет, който продължи един час и 4 минути!
ЧЕТВЪРТИ СЕТ
0:1 - Играта на Медведев несъмнено претърпя спад, само че с доста старания съумя да завоюва подаването си на старта на четвъртия сет.
1:1 - при 30 равни руснакът излезе на мрежата и принуди Надал да сбърка, получавайки точка за пробив. Рафа я обезврежда с уинър от форхенд по правата, който бе със 158 км/ч, само че по-късно сбърка една къса топка и даде нов късмет на противника. Медведев самичък провали втория си брейк-бол с удар в мрежата, а след това испанецът съумя доста мъчно да завоюва подаването си.
- Надал стигна до 40:15 в своя изгода и две точки за пробив. Даниил направи ас, с цел да понижи на 30:40, само че по-късно позволи шокираща двойна неточност.
- Рафа сервираше с нови топки, с цел да затвърди своя пробив, само че руснакът сподели, че няма да му разреши да го стори елементарно и поведе с 30:15. При 30 равни Медведев натисна форхенда на Надал и стигна до брейк-бол, който бе осъществен.
- логиката на " Rod Laver Arena " тотално се изпари в петия гейм на четвъртия сет и Матадора стигна до 40:0 в своя изгода и надлежно три точки за пробив, само че всяка една от тях бе избавена. Впоследствие Рафа получи още един късмет, само че уинър по правата го хвана в крачка за ново тъждество. Последваха нови три брейк-бола, а Медведев не трепна при първите два, само че при третия нямаше какво да стори.
* Руснакът се ядоса на публиката, която стартира прекомерно невъздържано да демонстрира благосклонностите си към Надал и организира къс диалог със съдията.
4:2 - Нервите на международния №2 не устояха и той стартира да бърка привидно лесни отигравания, а съперникът му затвърди пробива си по безапелационен метод!
4:3 - Матадора реши да не губи непотребна сила и разреши на Медведев да завоюва бързо седмия гейм.
- Две неточности от форхенд и една от бекхенд на Рафа разрешиха на Даниил да дръпне с 40:15 и да получи два шанса за пробив, само че не се възползва от тях, а след това испанецът завоюва значимия осми гейм с ас.
5:4 - Въпреки че имаше съществени съмнения и отрази сет-бол, Медведев съумя да завоюва подаването си и да резервира интригата в четвъртия сет.
6:4 - Надал сервираше, с цел да прати финала в съдбоносен пети сет и го направи без съмнение. Четвъртият сет продължи един час и 3 минути!
ПЕТИ СЕТ
- 35-годишният Надал стигна до точка за пробив при 40:30, само че Медведев се оправи напрегнат и записва уинър от форхенд. След това, с помощта на своя сервис, руснакът съумя да измъкне подаването си.
1:1 - Силите и на двамата очевидно започнаха да привършват и разиграванията не бяха дълги, а испанецът завоюва своя сервис-гейм на 30.
1:2 - Даниил реши, че е пристигнало времето да ускори своя сервис и завоюва третия гейм на 0.
2:2 - Равенството бе възобновено по най-бързия метод - на нула!
- 10 години по-младият Медведев изглеждаше по-изморен от противника си и " му даде нова точка за пробив при закъснение от 30:40, само че началният удар му оказа помощ да се измъкне от сложната обстановка. Рафа си обезпечи втора опция да пробие сервиса му и този път го стори с впечатляващ бекхенд по правата от дълбочина.
4:2 - Шестият гейм стартира с дълго разиграване, което бе извоювано от Надал с уинър, само че последователно се стигна до 40 равни, а Матадора изпусна две точки за затвърждаване на пробива. При третата заложи на сервис-мрежа, само че това бе неверното решение, защото руснакът разгада желанията му. На деветата минута от този гейм Даниил стигна до брейк-бол, само че началният удар се притече на помощ на Рафа. В идващите минути испанецът избави още две брейк-точки и в последна сметка съумя да завоюва по този начин значимия шести гейм.
4:3 - Медведев отговори с гейм на 0.
5:3 - Осмият гейм в този сет мина на доста високи обороти. При 30 равни руснакът излезе на мрежата, само че ударът му излезе със сантиметри в навън, а по-късно Надал завоюва подаването си.
5:4 - Световният №5 завоюва първата точка на сервиса на противника си, а двойна неточност на Медведев докара резултата до 30 равни. След това удар в навън от Надал и къса топка резервираха възможностите на Даниил за поврат в петия сет.
- Рафа Надал поведе с 30:0, само че прати един форхенд в навън и позволи двойна неточност за 30:30. Ситуацията в гейма тотално се обърна и Медведев стигна до точка за пробив. Испанецът получи предизвестие за бавене на времето и това му оказа въздействие, откакто прати бекхенд в мрежата.
- Адреналинът изигра неприятна смешка на руснака и той даде точка за пробив на Надал, само че незабавно я обезврежда със мощен сервис. Плътен удар по правата обезпечи нова късмет за спечелването на гейма на Матадора, само че ретурът му излезе в навън. Третата опция се оказа задоволителна на Рафа и той още веднъж щеше да сервира за 21-и трофей от Големия шлем!
- Първото разиграване бе дълго, а Даниил прати топката в мрежата. Подсечен сервис обезпечи задатък на Надал от 30:0. Последва ас и три мач-бола - осъществена бе още първата опция!






ПРЕДИ СБЛЪСЪКА
Надал поделя първото място с огромните си противници на корта през годините Новак Джокович и Роджър Федерер за най-вече трофеи от Големия шлем – и тримата имат по тъкмо 20. Испанският Матадор е в Топ 10 на мъжкия тенис за рекордните 849 поредни седмици (между 2005-21), в това число общо 209 седмици като №1 и 160 следващи като №2. Надал има 297 победи и 41 загуби в шампионатите от Шлема, а на Australian Open индикаторите му са 75-15. Той няма проваляне досега през сезона, като е записал 10 следващи победи и ще играе за втора купа в Мелбърн от шестия си край на австралийска земя и рекордна 21-а от Големия шлем.
Надал се завърна на корта след сложен завършек на 2021 година, в който той имаше контузия на стъпалото и прекара ковид през декември. 35-годишният испанец стартира похода си към финала с две чисти победи над американеца Маркос Гирон и германеца Яник Ханфман. Последва четирисетов триумф над Карен Хачанов в трети кръг, преди трисетова победа над френския деец Адриан Манарино. Най-трудният мач за Надал пристигна в четвъртфиналите, където той пречупи Денис Шаповалов от Канада в пет сета. На полуфиналите испанецът загуби един сет при успеха над Матео Беретини.
Съперникът му в неделния край Данийл Медведев е втора ракета в света, като за него това ще бъде четвърта поява в спор за купата на шампионат от Шлема и втори следващ на Australian Open. След като отстъпи на Надал във финала на US Open през 2019 година в петсетова борба и на Новак Джокович във финала на АО предходната година, той спря Жокера от календарен Голям шлем, надигравайки го на финала в Ню Йорк през 2021. 25-годишният тенисист надделя международния номер 1 Джокович, втория в света Надал и третия в ранглистата Доминик Тийм на финалите на ATP през 2020, с цел да се трансформира в първия състезател, който побеждава първите трима тогава в света в историята на шампионата.
Той приключи 2021 година с най-вече победи в ATP – 63, като се изкачи и до рекордното в кариерата си второ място в класацията на Мъжкия тур. Руснакът стартира с чиста победа над Хенри Лааксонен, преди да загуби сет против представителя на домакините Ник Кирьос. Последва нова трисетова победа над нидерландеца Ботик ван де Зандсхулп, а по-късно и сложен четирисетов триумф над американеца Максим Креси. Най-трудният му мач бе в четвъртфиналите, когато обърна от 0:2 сета Феликс Оже-Алиасим от Канада. В полуфиналите той отстрани четвъртия в света Стефанос Циципас.
* Надал води в директните мачове с 3:1 победи, като последният бе извоюван от Медведев във финалите на АТП през 2020. Победителят ще си тръгне с чек от малко над 2 милиона $, до момента в който изгубилият – с 1 100 000 $.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР