Световният рекордьор по плуване и единствен българин, преплувал разстоянието от

...
Световният рекордьор по плуване и единствен българин, преплувал разстоянието от
Коментари Харесай

Цанко Цанков ще първият българин, участвал в един от най-трудните плувни маратони

Световният рекордьор по плуване и единствен българин, преплувал дистанцията от Европа до Африка през Гибралтарския пролив предходната година, Цанко Цанков се завърна от работно посещаване в Съединени американски щати. В продължение на две седмици престой зад Океана Цанков контракти идното си плуване от международната верига най-трудни плувни маратони в света - Ocean 7.

Събитието в което присъединяване ще вземе нашият играч ще бъде на 27 август от остров Санта Каталина до Лос Анджелис с дължина 37 километра във водите на Тихия океан. Бургазлията се срещна с локалния екип от лодководачи и механически лица, които ще го съпровождат от самото начало на идното съревнование. До момента в историята няма различен наш съотечественик, който да е взимал присъединяване в влиятелната конкуренция в Съединени американски щати, която е част от Световната федерация по плуване в открити води - WOWSA. Българинът употребява и част от времето си да тренира в студените води на океана наоколо до мястото на финиширане, в региона на пристанището Сан Педро.
 Падна международен връх в плуването
Падна международен връх в плуването

16-годишната Съмър Макинтош усъвършенства достижението на 400 метра свободен жанр

" Много ползотворни срещи организирахме на американска земя с хората от Световната федерация и локалния екип, които са ангажирани със надпреварата. Това е публично събитие и се управлява от WOWSA, като има много условия и правила. Някои от тях са, че не може да се употребява неопрен за плуване, макар студената вода и продължителното време в нея. Другото значимо е, че стартът ще бъде даден вечерта американско време и ще бъда осветяван във водата от специфична лодка. Ще има и кораб, който е екипиран с техника срещу акули и китове, които по това време от годината участват към Санта Каталина и могат да основат проблем на плувците. Страх нямам, терзания също. Искам да го преплувам и ще съм квалифициран да го направя. Ще опитам и международен връх по трасето, само че това зависи от доста фактори, като вълнението, теченията и вятъра. Около 8 часа ще бъда във водата. Силно съм впечатлен от професионализма на американските експерти, които дават отговор за този маратон от Санта Моника до Лос Анджелис. Имам им цялостно доверие и дружно с моя екип ще се стиковат бързо. Огромна признателност към всички наши сънародници в Лос Анджелис и региона. Не съм очаквал толкоз приятни срещи и поддръжка. Видях се с много от тях и всеки е подготвен да помогне с каквото може. За страдание няма да могат да се движат към мен с лодки, тъй като е неразрешено, само че знам, че от в този момент приготвят организация за финала на надпреварата. Шапка им смъквам за прелестното отношение и ще дам всичко от себе си, с цел да ги развеселявам в края на месец август. Направих няколко тренировки в Океана до момента в който бях в Калифорния. Много сложни условия и студена вода, само че по този начин ще бъде и на самото съревнование. Не спирам да упражнявам в родния ми град Бургас, като редувам плувания в Черно море и басейн. Амбициран съм да съумея и в Съединени американски щати и да завърша втория от общо седем най-трудни плувни маратони в света ", показа Цанко Цанков.

Освен от българската общественост в Лос Анджелис, българският играч получи поддръжка и от генералния ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов, който одобри Цанков и неговия треньор на работна среща през предходната седмица. На нея Цанко срещна консула с идното съревнование и му показа особеностите и рисковете на плуването в открити води.
 Георги Аврамчев остана президент на федерацията по плуване
Георги Аврамчев остана президент на федерацията по плуване

Спечели убедително

Освен с всекидневните тренировки Цанко Цанков се занимава и с организацията на идния плувен маратон " Порт- Бургас " 2023, който е интернационален и тази година ще бъде на 8 юли (събота) в Акваторията на Морска гара в Бургас.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР