Световният номер 1 Новак Джокович нарече лудост решението на Уимбълдън

...
Световният номер 1 Новак Джокович нарече лудост решението на Уимбълдън
Коментари Харесай

Джокович нарече "лудост" решението на "Уимбълдън" да не допуснат тенисисти от Русия и Беларус

Световният номер 1 Новак Джокович назова " полуда " решението на " Уимбълдън " да забрани съветски и беларуски играчи да вземат участие в шампионата поради нахлуването в Украйна.

Организаторите на " Уимбълдън " оповестиха през вчерашния ден че няма да позволен съветски и беларуски тенисисти в тазгодишното издание заради нашествието, която Русия назовава " специфична интервенция ". Това е първият шампионат от Големия шлем, който не разрешава присъединяване на тенисистите от двете страни, което значи, че номер 2 в света при мъжете Даниил Медведев от Русия и четвъртата в международната класация Арина Сабаленка от Беларус при дамите няма да могат да играят на тревните кортове в Лондон от 27 юни до 10 юли.

Джокович, който е израснал в раздраната от война Сърбия, сподели, че спортистите нямат нищо общо с продължаващия спор.

" Винаги ще съдя войната, в никакъв случай няма да поддържа войната, която съм претърпял като дете ", съобщи Джокович пред кореспонденти на Сърбия Оупън, шампионат на АТП 250 в Белград.

" Знам какъв брой прочувствена контузия оставя. В Сърбия всички знаем какво се случи през 1999 година. На Балканите сме имали доста войни в най-новата история. Не мога обаче да поддържа решението на " Уимбълдън ", мисля, че е полуда. Когато политиката се намесва в спорта, резултатът не е добър ", добави той.

Решението на All England Lawn Tennis Club (AELTC) беше подложено на критика от АТП и УТА. Този ход е първи път, когато играчите са осъдени въз основа на избрана народност след след Втората международна война, когато немските и японските тенисисти бяха извадени от присъединяване в тенис шампионатите.

AELTC съобщи, че ще " обмисли и ще отговори по съответния метод ", в случай че събитията се трансформират до юни.

Късно нощес Асоциацията на тенисистите експерти (АТП) подлага на критика " Уимбълдън " поради решението да в профил съветските и беларуски тенисисти от тазгодишната конкуренция поради войната в Украйна.

" Вярваме, че днешното едностранно решение на " Уимбълдън " и LTA да изключат играчите от Русия и Беларус от тазгодишния шампионат на трева е незаслужено и има капацитет да сътвори рисков казус в спорта ", се споделя в изказване на АТП.

" Дискриминацията въз основа на народност също съставлява нарушаване на нашето съглашение с " Уимбълдън ", което гласи, че присъединяване на играчи се основава само на ранглистата на АТП ", се прибавя в него.

АТП добави, че " всеки метод на деяние в отговор на това решение в този момент ще бъде преценен след консултация с нашия ръб и съвета на членовете ".

Женската тенис асоциация (УТА) също разкритикува решението и сподели, че е " доста разочарована ".

" Дискриминацията и решението да се концентрира такава дискриминация против спортисти, които вземат участие независимо като персони, не са нито обективни, нито оправдани ", се споделя в изказване на УТА.

" При събитията на такава неоправдана и невиждана военна експанзия би било недопустимо съветският режим да извлича каквито и да било изгоди от присъединяване на съветски или беларуски играчи на " Уимбълдън ". Следователно нашето желание е, с надълбоко страдание, да забраним присъединяване на съветски и беларуски тенисисти на шампионата през 2022 година ", се споделя в изказване на All England Club.

" Отново спортистите стават заложници на политически пристрастия, политически интриги, враждебни дейности против страната ни. Това е недопустимо ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от организация Интерфакс.

Британският тенис федерация (LTA) също съобщи, че ще се причисли към наказването, което значи, че тенисистите от Русия и Беларус няма да могат да вземат участие и на други шампионати на АТП И УТА тази година, в това число в Лондон, Нотингам, Бирмингам и Ийстбърн.

" Признаваме, че това е тежко за засегнатите лица и сме натъжени, че те ще страдат за дейностите на водачите на съветския режим. Ако събитията се трансформират значително до юни, ние ще разгледаме и ще реагираме ", сподели Иън Хюит, ръководител на All England Club.

Източник БТА
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР