Световният гигант в микроелектрониката - американският производител на интегрални схеми

...
Световният гигант в микроелектрониката - американският производител на интегрални схеми
Коментари Харесай

Водещ производител на чипове разширява екипа си в София

Световният колос в микроелектрониката - американският производител на интегрални схеми GlobalFoundries (GF) усилва екипа си от разработчици, основан в София. Това стана ясно от проведено от компанията за произвеждане на чипове събитие в столицата, на което участваха представители на властта, бизнеса и на медиите.

В миг, в който търсенето на полупроводници отбелязва голям растеж в целия свят, екипът на развойния център на компанията у нас е повишен до 250 души, с вероятността те да станат 350 в идващите две години.

Българският екип на компанията има основен принос към водещата позиция на GF в бранша.

" Оценявам напъните ви да разраснете екипа в България, с толкоз значим принос към развиването на GlobalFoundries и промишлеността за чипове в България и света, тъй като един от целите на Министерството на нововъведенията и растежа е усилване на връзката сред бизнеса, университетските познания, технологиите и науката ", съобщи заместник-министърът на нововъведенията и растежа Десислава Бонева.
 Американски производител на чипове Broadcom желае да купи VMware
Американски производител на чипове желае да купи VMware

VMware има пазарна капитализация от 40 милиарда $ и е измежду водещите компании в промишлеността за облачни услуги

Тя акцентира, че страната ни продължава да се концентрира върху привличане на вложения и оказване на поддръжка в приложението на нововъведенията и софтуерния трансфер, с цел да можем да осигурим растежа на стопанската система.

GlobalFoundries създава технологии за произвеждане на чипове, които се употребяват в телекомуникациите, автомобилната промишленост, самолетостроенето и други промишлености. Компанията има пет високотехнологични заводи в Съединени американски щати, Сингапур и Германия, общо 15 000 чиновници и над 10 000 патента.

Тъй като дефицитът на интегрални схеми за коли се усили фрапантно предходната година, GlobalFoundries образува стратегически партньорства с колоси като Ford, BMW и Bosch. Световни водачи като AMD, Qualcomm и Broadcom също работят дълготрайно с производителя.

" През 2021 година доставихме 2,4 милиона силициеви пластини на международния пазар. От предходната година GlobalFoundries e обществена компания, листната на Нюйоркската фонодва борса, а регистрираните доходи за 2021-а са на стойност $6,6 милиарда ", разяснява Ричард Трихи - вицепрезидент на дивизия " Библиотеки за планиране на интегрални схеми " (Design Enablement) на GlobalFoundries.
 Недостигът на полупроводници е
Недостигът на полупроводници е " на път " да стигне и до смарт телефоните

Способността на двата най-големи производители в света за угаждане на търсенето провокира опасения.

От 2019 година насам, когато GF закупи звеното по микроелектроника от 125 души на локалния ИТ водач " Смартком ", експерти от България и чужбина създават в София решения с приложение в мобилните връзки, автомобилната, здравната, отбранителната и други промишлености. Оттогава компанията е разширила и обсега на работа на екипа и взе участие в съвсем всички аспекти от процеса по разработка на технологии за произвеждане на интегрални схеми.

Производителят на чипове си партнира дълготрайно с водещите университети с инженерни специалности у нас. Над 50 % от българските експерти в GlobalFoundries са почнали кариерата си още от студентската пейка.
 Недостигът на чипове ще понижи световното произвеждане с над 5 милиона транспортни средства
Недостигът на чипове ще понижи световното произвеждане с над 5 милиона транспортни средства

До огромна степен последствията идват от нашествието на Русия в Украйна
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР