Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати

...
Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати
Коментари Харесай

Рязко поевтиняване на храните и петролен ценови спад отчита ООН

Световните цени на храните се намалиха внезапно през март, наранени отрицателно от спада в търсенето, обвързван с пандемията от ковид и от срутва на петролните цени, заяви в четвъртък организацията за храните на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, се намали през март с 4,3% по отношение на февруари до равнище от 172,2 пункта.

" Спадът на цените значително се обуславя от факторите, свързани с търсенето, а не с предлагането. Факторите на търсенето се въздействат от все по-влошаващите се стопански вероятности ", уточни пред Ройтерс старшият икономист на FAO Абдулреза Аббасиан.

Най-голям намаляване от 19,1% в границите на месец бележи показателят на FAO за цените на захарта. Спадът е провокиран от понижаване на потреблението, обвързвано с наложената карантина и обсада в доста страни поради ковид, както и заради по-ниското търсене от производителите на етанол заради мощното поевтиняване на суровия нефт, заяви основаната в Рим организация към Организация на обединените нации.

Ценовият показател на растителното масло се намали през март с 12% по отношение на февруари вследствие на падащите цени на палмовото масло, което беше обвързвано с намаление на цените на рафинираните петролни минерални масла и възходящата неустановеност по отношение на въздействието на ковид върху пазара.

" Цените на петрола спаднаха с над 50% през миналия месец, което провокира огромно влияние в посока надолу върху биогоривата, които са значим източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла ", разяснява пред Ройтерс анализаторът на FAO Питър Тойнес.

Индексът на цените на млечните артикули пък спадна с 3%, свързан от намаляването на котировките и забавянето на световното търсене на импорт на обезмаслено и пълномаслено мляко на прахуляк, до момента в който показателят на месото спадна по-скромно с 0,6 на 100, показва организацията за храните на Организация на обединените нации.

Индексът на цените на зърнените култури се намали през март с 1,9%, само че цените на ориза нарастват за трети следващ месец вследствие на трупането на ресурси заради терзанията по отношение на вирусната пандемия и информациите, че Виетнам може да вкара възбрана за износа на ориз. FAO обаче добави, че Виетнам са омаловажили сходни информации.

В същото време Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации увеличи леко своите оценки за производството на зърнени култури в международен мащаб, прогнозирайки годишна продукция на обща стойност към 2,721 милиарда тона за 2019 година спрямо предишна прогноза от 2,719 милиарда, която да е с 2,4% по-голяма от реколтата през 2018 година

За 2020 година прогнозата на FAO за международното произвеждане на пшеничени култури остава непроменена на 763 милиона тона, покрай рекордното равнище за предходната година. " Това, съчетано с голям брой налични ресурси, ще помогне за предотвратяване на питателните пазари от ужас по време на бурята с ковид ", предвижда FAO.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР