Световните продоволствени цени бележат понижение за първи от 12 месеца

...
Световните продоволствени цени бележат понижение за първи от 12 месеца
Коментари Харесай

Световните продоволствени цени се понижиха за първи от 12 месеца

Световните продоволствени цени бележат намаляване за първи от 12 месеца насам, излиза наяве от оповестения през днешния ден отчет на ФАО - организацията на Организация на обединените нации по прехраната.

Средната стойност на Индекса за продоволствени цени на ФАО през юни 2021 година съставлява 124,6 пункта, което е с 2,5 % по-ниско спрямо майския индикатор, само че към момента е 33,9% % по-високо индикатора за същия интервал на предходната година.

Индексът на продоволствените цени на ФАО се употребява за следене на изменениятd на интернационалните цени на най-търгуваните артикули за ползване. Понижението през юни се дължи на намаляването на цените на растителните масла, зърнените култури и, в по-малка степен, на млечните артикули.

Индексът на цените на растителни масла се намали до най-ниските си равнища за последните четири месеца основно поради намаляването на интернационалните цени на палмовото, соевото и слънчогледовото масло.

Ценовият показател на зърнените култури понижава с 2,6% спрямо равнищата от м. май, само че остава към момента с 33,8% по-високо от същия интервал година по-рано. Цените на царевицата спаднаха с 5,0% на интернационалните пазари след рухването на котировките в Аржентина вследствие на възходящо предложение поради положителната годишна продукция с размери, по-големи от предстоящото. Международните цени на пшеницата през юни са се намалили нищожно: с 0,8 % под въздействие на удобните обществено-икономически прогнози в международен мащаб, както и поради подобряването на другите типове реколти в доста основни страни-производители. Това подейства укротяващо на наклонността към  повишение на цените, обусловена от сушата  в Северна Америка.

Също през юни показателят на цените на млечната продукция се намалява с 1 % до 119,9 пункта. Спадът на интернационалните котировки засегна всички типове млечни артикули включени в този показател, при което най-голямото понижение бележи маслото от скотски генезис, което се изяснява с внезапно редуциране на търсенето в световен мащаб и нищожно увеличение на запасите, изключително в Европа.

Индексът на цените на захарта обаче продължава да се повишава трети следващ месец, като през юни бележи повишаване с 0,9% по отношение на равнищата от май и доближава нов дълголетен най-много. Повишаването на цените тук се подхранва от несигурността по отношение на това по какъв начин неподходящото време ще повлияе върху размера на реколтата в Бразилия, най-големият експортьор на захар в света.

Продължава да пораства и показателят на цените на месото и то, за девети следващ месец като през юни се повиши с още 2,1%, с което означи и увеличение с 15,6% на годишна база, само че все пак остава с 8,0% по-ниско от оптималното равнище, което доближи през август 2014 година.

За първи път от сезон 2017-2018 се чака нарастване на запасите от зърно.

ФАО леко понижи прогнозата си за международно произвеждане на зърнени култури през 2021 година, която в този момент възлиза на 2 817 милиона тона. В същото време тази цифра остава 1,7%, или 47,8 милиона тона - по-висока от тази през 2020 година, което може да се трансформира в ново рекордно равнище.

Прогнозите за размера на производството на фуражни зърна в света са понижени до 1 513 милиона тона, което е с 3 милиона тона по-малко от прогнозата през предишния месец. Тази промяна се дължи основно на доста инспектиране надолу на прогнозата за произвеждане на царевица в Бразилия, където преобладаващата суша е довела до спад в добива на другите реколти.

Освен това, заради сушата в Близкия изток и понижените реколти от другите типове култури, прогнозата за международното произвеждане на пшеница през 2021 година е съкратена с 1 милион тона до 784,7 милиона тона, което към момента е с 1,2 % по-високо спрямо предходната година.

В същото време прогнозата за международното произвеждане на ориз през 2021 година е преразгледана нагоре: понастоящем се чака през 2021 година да бъде събрана рекордна годишна продукция от ориз  в размер от  519,5 млн. тона, което е с 1,0 % повече в сравнение с през 2020г.

В съпоставяне с данните за предходния месец, предстоящият размер на потреблението на зърнени култури в света през сезона 2021-2022 понижава с 15 милиона тона до 2 810 милиона тона, което към момента е с 1,5 % по-високо от сезон 2020-2021. Преразглеждането надолу се дължи основно на по-ниско от плануваното по-рано ползване на царевица в Китай за фуражни цели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР