Световната здравна организация (СЗО) смята, че въпреки появата на щама

...
Световната здравна организация (СЗО) смята, че въпреки появата на щама
Коментари Харесай

СЗО: 70% от хората ще бъдат ваксинирани до средата на 2022

Световната здравна организация (СЗО) счита, че макар появяването на варианта Омикрон, доникъде на 2022 година е действително да бъде реализирана поставената цел – имунизация на минимум 70% от популацията в света. За задачата е належащо да се обезпечи заслужено и отмерено систематизиране на дозите, настояват специалистите от здравната организация.

„ Настоящите вероятности за доставки са задоволителни, с цел да отговорят на разпознатите потребности от ваксина въз основа на актуалните световни рекомендации, в случай че се обезпечи заслужено и отмерено систематизиране на дозите”, обявиха от пресслужбата на СЗО.

От там правят оценка достъпа до ваксини против ковид в света като „ стеснен и неравен”. В тази връзка СЗО предлага да се даде приоритет за имунизиране на високорисковите групи пред бустерните дози, както и пред първичната имунизация на популацията, което не попада в рискова група. Това е обвързвано с обстоятелството, че имунизацията на рисковите популации „ има най-голямо влияние върху намаляването на сериозните болести и смъртните случаи “.

От пресслужбата припомниха за апела на СЗО от месец август за налагане на мораториум върху слагането на бустерни дози на „ здрави възрастни”, защото в пози интервал доставката на ваксини беше доста лимитирана. Този апел имаше за цел да улесни постигането на 40% имунизация на популацията в света до края на 2021 година, в това число изложените на риск, както и здравните служащи.

От СЗО предизвестиха, че в случай че страни с огромен % имунизирано население се запасяват интензивно с ваксини, в света през първата половина на 2022 година евентуално ще се появят ограничавания в доставките. Политиката на интензивно придобиване на ваксини от такива страни, в това число за огромна акция за бустерни имунизации, може да докара до задълбочаване на неравенството в достъпа до ваксини на световно равнище.

Ако това се случи, страни с ниски и междинни приходи евентуално ще се сблъскат с понижени доставки, което ще се отрази съществено на случаите на заразяване, гибел и преместване на COVID-19, установяваха от СЗО.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР