Световната здравна организация - СЗО създава панел за проучване на

...
Световната здравна организация - СЗО създава панел за проучване на
Коментари Харесай

СЗО създава панел за изучаване на генното редактиране

Световната здравна организация - СЗО основава панел за изследване на последствията от редактирането на гени , откакто китайски академик съобщи, че е основал първите в света генетично редактирани бебета, оповестява Агенция Франс Прес.

" Това не може да се прави без ясни насоки . СЗО сплотява специалисти и работим дружно с държавите-членки ... с цел да обсъдим стандартите и насоките , които могат да обзет въпросите на етичната и обществената сигурност ", съобщи пред кореспонденти в Женева ръководителят на здравната организация на Организация на обединените нации Тедрос Аданом Гебрейсус.

Той разяснява, че СЗО е в развой на основаване на панел, само че не характеризира самодейността като директен отговор на китайския развой.

 Китайският академик Джианкуи пази генетичната смяна на бебета
Китайският академик Джианкуи пази генетичната смяна на бебета

Изследванията в действителност са разрешени за изхвърлени ембриони, без да се основава бебе-човек

Тедрос Аданом Гебрейсус отхвърля да спекулира дали СЗО може да си показа бъдеще , при което някаква форма на редактиране на гени може да предложи изгоди за публичното здраве .

Панелът ще стартира с " чист лист. Може да се стартира с въпроси, дали би трябвало да обмислим това. Трябва да сме доста, доста деликатни ... Не би трябвало да се занимаваме с редактиране на гени без да разбираме нежеланите последици ", изясни той и добави, че групата ще включва учени, специалисти на СЗО и държавни медицински специалисти .

Миналата седмица китайското министерство на науката и технологиите акцентира несъгласието си с опита за бебета за редактиране на гени и изиска прекъсване на " научната активност на съответния личен състав ".

Твърденията на китайският академик са " шокиращи и неприемливи, и нарушават морала и етиката, към която академичната общественост се придържа ", разяснява китайският зам.-министърът Ксу Нанпинг.

Междувременно стана ясно, че китайският академик Джианкуи от Шенжен е липсващ и никой не знае къде се намира .

Университетът в Шенжен, отхвърли изказванията, че е арестуван , а говорителката изясни, че " не можем да отговорим на никакви въпроси по случая " и университетът ще осведоми навреме медиите.

 Китай забрани генното редактиране на бебета
Китай забрани генното редактиране на бебета

Водещи учени смятат, че това би било допустимо единствено, в случай че има непреодолими медицински потребности

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР