Световната здравна организация (СЗО) съобщи в петък, че COVID-19 вече

...
Световната здравна организация (СЗО) съобщи в петък, че COVID-19 вече
Коментари Харесай

СЗО отмени глобалното извънредно положение заради COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) заяви в петък, че COVID-19 към този момент не съставлява " световна изключителна обстановка за здравето ". Тя предизвести също, че заплахата не е изцяло отминала и страните не би трябвало да стопират да бъдат бдителни.

Новината идва повече от 3 години откакто СЗО за първи път разгласи най-високото си равнище на паника за вируса и е значима стъпка към преустановяване на пандемията, написа Би Би Си.

По данни на СЗО смъртността от ковид е намаляла от пиковите стойности от над 100 000 души седмично през януари 2021 година до малко над 3500 души на 24 април 2023 година

" С огромна вяра разгласявам, че COVID-19 е завършил като изключителна обстановка от международно значение за здравето ", сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус . По негови думи минимум 7 милиона души са умряли по време на пандемията. Според здравни специалисти действителните цифри може да са доста по-големи.

По думите на Гебрейесус изключителният статут може да бъде възобновен, в случай че обстановката се промени. " Най-лошото нещо, което всяка страна може да направи в този момент, е да употребява тази вест като причина да понижи бдителността си, да унищожи построените системи или да изпрати обръщение до народа си, че COVID-19 не е мотив за терзание ", сподели той.

Пандемията отслаби международната стопанска система и здравните системи на обособените страни и докара до многократни затваряния на границите, ограничавания и обществени промени.

Прекратяването на изключителната обстановка може да значи, че интернационалното съдействие или напъните за финансиране също ще бъдат прекъснати или ще се промени фокусът им, макар че доста от тях към този момент са се приспособили с отдръпването на пандемията в другите райони.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР