Световната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа.

...
Световната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа.
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев каза как да спасим децата си от страшната зараза, която върлува в Европа

Световната здравна организация регистрира скок на дребната шарка в Европа. Броят на случаите на континента внезапно е скочил през първите 6 месеца на годината, а починалите са близо 40 за този интервал. От началото на годината в Европа са оповестени 41 хиляди случаи на заболяването, което е два пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев изясни, че повода за това е неналичието на имунизации и предложи децата да бъдат имунизирани.

Четете още: Ваксините избавят човешки животи

" Така през няколко години казусът се усилваше в Европа. През 2013 година стартира едно небивало разпространяване в Германия. Засегнати през последните месеци и последната година най-вече е Румъния, доста случаи тази пролет имаше в Източна Сърбия и несъмнено в Северна Гърция. От европейските страни доста е наранена Италия ", изясни проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.
По думите му казусът е подбуден от многото неимунизирани, а у нас болестта може да пристигна от жителите от непознати страни, които идват да работят у нас или от българите, които са били в страни, където е публикувана шарката. " За всяка инфекциозна болест, която се популяризира по въздушно-капков път, с цел да сме сигурни, че няма да зародят гърмежи и епидемии, би трябвало 95% от хората да бъдат имунизирани ", акцентира проф. Тодор Кантарджиев. Той беше безапелационен още, че не би трябвало деца под една година да бъдат водени в страните, където върлува болестта, тъй като първата ваксина се слага на към годинка, а по думите му рискът от заразяване съществува, в случай че не сме ваксинирани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР