Световната продоволствена програма (WFP) на ООН съобщи в неделя, че

...
Световната продоволствена програма (WFP) на ООН съобщи в неделя, че
Коментари Харесай

Световната продоволствена програма на ООН спира операциите в Судан

Световната продоволствена стратегия (WFP) на Организация на обединените нации заяви в неделя, че краткотрайно стопира всички интервенции в Судан, откакто трима нейни чиновници бяха убити при конфликти сред суданската войска и паравоенните сили ден по-рано, съобщи Reuters.

" WFP се ангажира да помогне на суданския народ, изправен пред остра продоволствена неустановеност, само че не можем да правим нашата животоспасяваща работа, в случай че сигурността и сигурността на нашите екипи и сътрудници не е обезпечена ", съобщи шефът на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации Синди Маккейн.

Трима чиновници на WFP са убити, а други двама ранени при конфликти в Кабкабия в Северен Дарфур.

Самолет на Хуманитарната въздушна работа на Организация на обединените нации (UNHAS) беше " доста развален " на летището в суданската столица Хартум по време на престрелки в събота, уточни още Маккейн.

По думите му случаят е попречил на организацията да придвижва филантропични служащи и помощ в Судан. Организация на обединените нации осъди убийството на чиновниците на WFP, заявявайки, че те са починали при осъществяване на отговорностите си.

След са починали общо 56 цивилни, а 595 души са ранени.
 Организация на обединените нации, Aфриканският съюз, Европейски Съюз и Съединени американски щати осъдиха насилието в Судан
Организация на обединените нации, Aфриканският съюз, Европейски Съюз и Съединени американски щати осъдиха насилието в Судан

Най-малко 9 души починаха при конфликтите

Сраженията през уикенда са следващото изостряне на напрежението в страната, откогато през 2019 година президентът Омар ал-Башир беше свален от власт. Ал-Башир беше на власт в продължение на съвсем три десетилетия. След всеобщи улични митинги с искане за отстраняването му от власт.

Гражданското население изиска преход към демократично ръководство.

В последна сметка е основано взаимно гражданско-военно държавно управление, само че през октомври 2021 година то е свалено с нов прелом.
 Дипломати: Зад военния прелом в Судан стои Кремъл
Дипломати: Зад военния прелом в Судан стои Кремъл

Москва се е заела, че Съветът за сигурност няма да наложи наказания...

През декември предходната година беше за предаване на властта на цивилни, само че договарянията, в които страните имаха намерение да се спогодят за детайлностите на прехода, се провалиха.

Ако, това може да докара до по-нататъшно накъсване на страната и до усилване на политическата неустойчивост.

Конкретно последната ескалация в суданската столица Хартум и на други места, е директен резултат от яростна битка за власт във военното управление на страната.

На основни стратегически места в столицата се стига до конфликти сред членове на паравоенната милиция, Силите за бърза поддръжка, и постоянната войска.

След преврата през октомври 2021 година Судан се ръководи от съвет, формиран от генерали, а актуалните безредици се дължат точно на спор сред двамата най-важни генерали - военачалник Мохамед Хамдан Дагало и военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан.

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан е началник на въоръжените сили и де факто президент на страната, а другият е неговият заместител и пълководец на Силите за бързо реагиране, военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут още като Хемети (Хемедти или Хамедти).

Те не бяха съгласни с посоката, в която се развива страната, и с оферти преход към гражданско ръководство.

Какво съставляват Силите за бързо реагиране?

Армията е основана през 2013 година от одиозната милиция Джанджауид, която се биеше безчовечен против бунтовниците в Дарфур. Оттогава военачалник Дагало е построил мощна военна мощ, която взе участие в спорове, в това число и в Йемен и Либия, и управлява някои от златните мини на Судан. Членовете на групировката са упреквани и в нарушавания на правата на индивида, в това число в всеобщото ликвидиране на повече от 120 стачкуващи през юни 2019 година Мощната паравоенна формация, която не е подчинена на армията, съставлява опасност за стабилността на страната.

Как военачалник Хамдан е обвързван с Русия?

Започнал като търговец на камили, генерал-лейтенант Мохамед Хамдан Дагало последователно натрупва въздействие и благосъстояние в Судан през последните две десетилетия, издигайки се до върховете на властта.

Генерал Хамдан е пълководец на милицията Джанджауид, която е упрекната в всеобщи закононарушения по време на спора в Дарфур, почнал през 2003 година и довел до гибелта на 300 000 души. Милиони хора бяха принудени да изоставен домовете си.

През март 2022 година судански публични лица обявиха, че възнамеряват да възобновят съглашение, спряно през 2020 година, което щеше да даде на Москва в Порт Судан на Червено море.

По същото време Хамдан пътува до Москва, където се срещна с съветски публични лица, в това число с министъра на външните работи Сергей Лавров и Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Държавната осведомителна организация на Судан SUNA заяви, че страните са се договорили да възобновят всички предходни съглашения в региона на стопанската система, дипломацията и сигурността.

През март тази година, след визитата на Сергей Лавров, военният режим в Судан утвърди построяването на съветска военноморска база. В нея ще бъдат настанени към 300 военнослужещи и четири кораба. В подмяна Москва ще доставя на Хартум оръжия и военно съоръжение.
 Европейски Съюз и Съединени американски щати в блян да спрат въздействието на Русия в Судан
Европейски Съюз и Съединени американски щати в блян да спрат въздействието на Русия в Судан

Западни дипломати на визити в африканската страна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР