Световната организация ЮНЕСКО е записала в списъка на световното културно

...
Световната организация ЮНЕСКО е записала в списъка на световното културно
Коментари Харесай

Борш наш! ЮНЕСКО призна блюдото за украинско, Москва се гневи, Маша обижда -

Световната организация ЮНЕСКО е записала в листата на международното културно завещание известния украински борш като украинско ястие, заяви министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко, който разгласи победа на Киев в “боршевата война ” с Москва. Заместник-министърът на външните работи на Украйна Емина Джапарова пък написа “Украинският борш беше дерусифициран. ”

Световната организация е взела решение по време на петото изключително съвещание на Международния комитет за отбрана на нематериалните културни обичаи на 1 юли по гледище на Украйна заради нуждата от незабавна отбрана. Киев настояваше ЮНЕСКО да вкара в листата “Културата на подготвяне на украинския борш ”.

Войната за борша стартира още преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Киев подаде поръчка за вписването на обичайното ястие през март 2021 година. Престрелки имаше, обаче доста по-рано. През 2019 в един от формалните сметки на Кремъл в обществените мрежи беше написано, че “боршът е една от най-известните и обичани храни на руснаците ”, само че в това време съветските искания почнали да се трансферират и върху аления борш, приготвян от алено цвекло, зеле, картофи, свинско, копър и кисела сметана. Когато разногласието закупи размерите и характера на политически, в него се намеси Министерството на културата на Украйна. През октомври 2020 година украинският борш влезе в националната листа на културното завещание, а френският кулинарен справочник Michelin даже сервира извинения на Киев, че е загатнал в свое издание блюдото като съветско.

Решението на ЮНЕСКО провокира яд в Русия, а първа израз на страстите си даде говорителката на Министерство на външните работи Мария Захарова.

“Олександре, украинският борш беше приет за нематериална полезност, която би трябвало неотложно да бъде защитавана. Жалко, по-рано просто го ядяха. Нашият борш не се нуждае от отбрана, а предстои на неотложно и цялостно унижожение в чинията. За да покажа върху кулинарния образец какво е това “съвременен украински шовинизъм ” ще дам един факт: хумусът и пилафът са приети за национални блюда на няколко народа. Но както разбирам, всичко е подложено на украинизация. Кое ще е идващото? Да се признае свинското за “украински народен артикул ”? И апропо, на забележките на националистите, ненавиждащи всичко съветско. От първите споменавания на борша в пътните бележки на търговеца от Данциг Груневег 1584-1585 година следва, че това е ястие на съветските поданици на Киев. ”

Думите на Захарова от своя страна синтезирано разяснява министърът на външните работи на Латвия Едгар Ринкевичс. “Нравится - не нравится, терьпи моя хубавица! ” - написа Ринкевич (дали ти харесва или не - търпи, моя красавице). Така той отговори с прецизен откъс на думите на Владимир Путин при срещата му с Еманюел Макрон на 7 февруари в Москва. С този израз президентът на Русия разяснява задължението на Киев да съблюдава Минските споразумения.

Острието на Лавров не остана длъжно на Ринкевичс. “Едгар, вие нали не сте по хубавиците. Намерете си красавец и той да търпи, аз не съм ваша. Или това е следващ comming out ” - клъвна го Маша, намеквайки за половата му ориентировка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР