Световната икономика ще отбележи най-слабия си растеж от 30 години

...
Световната икономика ще отбележи най-слабия си растеж от 30 години
Коментари Харесай

Световната икономика на път да отбележи най-лошите 6 месеца за последните 30 години

Световната стопанска система ще означи най-слабия си напредък от 30 години насам, предизвестиха специалистите от Световната банка. 

Според последния отчет на Световната банка световният напредък ще се забави за трета поредна година през 2024 година, като ще спадне до 2.4% от 2.6% през 2023 година  

Макар че през 2025 година се планува непретенциозно нарастване до 2.7%, общият напредък през този петгодишен интервал се планува да бъде с близо три четвърти от процентния пункт под междинния ритъм, следен през 2010 година

Геополитическото напрежение, в това число войната в Източна Европа и спорът в Близкия изток, съставлява предизвикателство в кратковременен проект, което може да окаже въздействие върху цените на силата, инфлацията и икономическия напредък, споделя Айхан Косе, заместник-главен икономист на Световната банка.

Очаква се разрастващите се стопански системи да бъдат най-силно наранени, защото са изправени пред закъснение на международната търговия и затегнати финансови условия. През 2024 година се чака тези стопански системи да набъбнат с едвам 3.9%, което е с повече от 1 процентен пункт под междинното ниво за предходното десетилетие.  

До края на годината почти една четвърт от хората в разрастващите се страни и 40% от страните с ниски приходи може да продължат да бъдат по-бедни от равнищата си преди Ковид пандемията през 2019 година

Без забележителна промяна на курса Световната банка предизвести, че 2020-те години може да бъдат запомнени като “десетилетие на пропиляни благоприятни условия ”. Съществува обаче опция за превръщане на тази траектория, в случай че държавните управления работят неотложно за увеличение на вложенията и подсилване на рамката на фискалната политика.

В отчета се акцентира нуждата разрастващите се стопански системи да ползват цялостни пакети от политики, в това число усъвършенствания във фискалната и паричната рамка, разширение на трансграничната търговия и финансовите потоци, възстановяване на капиталовия климат и повишение на качеството на институциите.  

Въпреки провокациите Световната банка счита, че тези старания могат да оказват помощ за намаляване на плануваното закъснение на евентуалния напредък през останалата част от десетилетието.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР