Светлите християнски празници Великден и Гергьовден винаги са били на

...
Светлите християнски празници Великден и Гергьовден винаги са били на
Коментари Харесай

Великденско агне по стежеровски

Светлите християнски празници Великден и Гергьовден постоянно са били на респект в нашето семейство. Родът на татко ми Илия Илиев (вече покойник) е от село Ново село (23 км югоизточно от град Русе), само че аз ще опиша за пролетните християнски празници, които посрещахме в село Стежерово (24 км югозападно от гр. Свищов), само че в Плевенска област, откъдето е родът на майка ми Мария Илиева.
Дядо ми Николай и баба ми Мита, с изключение на останалата менажерия в обширния двор отглеждаха и овце, от които добиваха мляко, вълна, правеха вкусно сирене и естествено за трапезата по празниците имаше агнета, полегнали добродушно в тавата и носещи замайващия носа и небцето мирис и усет на прясно приготвена домашна храна.
Жертвеното агне преминаваше предходния ден през ритуалите на закичване на главата и рогата със свежи цветя, а дядо ми с горест, тъй като обичаше всичко, отгледано от неговата ръка, свършваше неизбежното и изпращаше духа на агнеца във безконечните ловни полета, а тялото… За тялото следваха нормалните процедури по дране, изкормване, разчистване на вътрешностите с щедро измиване с вода и кулинарните процедури преди тържественото посрещане на тавата в добре загрятата пещ. Самата пещ се намираше в пристройка към къщата, която носеше естествено името пещник.
Ето рецепта за пълнено агне по изложение на майка ми и мои персонални наблюдения.


Добре почистеното и изкормено агне се намазва извън и от вътрешната страна с марината от сол, олио, червен и черен пипер, джоджен, девесил и магданоз. Докато месото се овкусява, чревцата за плънката се обръщат няколко пъти и измиват щедро с вода. Шкембето се щави във вряща вода и остъргва с нож. Агнешките дреболии: сърце, бял дроб, черен дроб, бъбреци, далак и момици се сваряват и нарязват.
В тенджера с олио се запържват кромид и свеж лук. Добавя се и измития ориз, който също се запържва. Прибавяме агнешките дреболии, накълцаните магданоз и джоджен и овкусяваме със сол и черен пипер. Смесваме вода и ориз в съответствие 3:1, когато ориза поеме водата, смъкваме от огъня. Пълним плънката навътре в агнето и зашиваме с конец или защипваме с остри клечки.
Цялата комбинация се слага в дълбока тава с подредени на кръст лозови пръчки, с цел да не загаря. Налива се малко олио и 1,5 л вода. Агнето се намазва с тъничък пласт тесто (4-5 мм), с цел да не прегори от мощно загрятата пещ, която поема в обятията си тавата с агнето. Входът на пещта се замазва. Пече се 4 или 4,5 часа. Следва отваряне на пещта махате тестения пласт, оставяте агнето към час вътре, след което го изваждате. Ако е останал бульон, може да го употребявате като сос, само че го извадете от тавата.
Направете прясна салата с краставици и репички, сложете изстудена ракия и бира на трапезата и добър вкус измежду другари и родственици на празника на празниците – Великден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР