Светкавична реакция на сръбските власти след нотата на посланика ни

...
Светкавична реакция на сръбските власти след нотата на посланика ни
Коментари Харесай

Поруганият български паметник в Ниш вече е почистен

Светкавична реакция на сръбските управляващи след нотата на посланика ни в Белград поради поругания бългаски паметник-костница в Ниш. Управата на града през днешния ден изпрати служащи да почистят обидните надписи.

2015 български бойци умират за освобождението на сръбския народ, като съдружници на Югославия в завършващата фаза на Втората международна война. Погребани са в Ниш. До през днешния ден на паметника пишеше, че българите са окупатори.

В момента българското малцинство в Сърбия наброява 18 000 души. Те вземат участие в локалното ръководство.

„ Безпрецедентен скандал, невиждан вандализъм. Като част от администрацията на Република Сърбия имам вяра, че органите на сръбската страна ще намерят вандалите и ще ги преведат пред съда”, разяснява Зоран Двуров, ръководител на Общинския съвет в Ниш.

Според наши сънародници българският боен монумент е осквернен поради идните избори за Национален съвет на националните малцинства, в които вземат участие и българите. Чрез тези препоръки малцинствата пазят ползите и правата си в Сърбия

„ По моето мнение, те желаят да заплашат българското малцинство поради изборите за Национаните съвет на националните малцинства, до момента не помня различен подобен случай, с изключение на разрушените монументи на Драгоманския полк”, изясни за bTV Далибор Миланов, чиновник в български културно-информационен център.

Изборите за Националните препоръки на малцинствата са планувани за 4 ноември и всички, които се усещат българи в Сърбия, могат да вземат участие в тях.

Сръбската страна изрази страдание за случилото се и изрази подготвеност незабавно да ризкрие и накаже причинителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР