Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) ще се консултира

...
Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) ще се консултира
Коментари Харесай

След консултации с православните църкви Св. Синод ще реши дали да признае македонската

Светият синод на Българската православна черква (БПЦ) ще се съветва с другите 14 поместни православни църкви, измежду които са съветската, сръбската и гръцката, преди да вземе решение дали да признае Македонската православна черква - Охридска архиепископия.

Това споделиха пред " Дневник " от секретариата на Св. Синод във връзка огласеното през вчерашния ден в предаването " Вяра и общество " по Българска национална телевизия писмо от македонските висши духовници, в което се споделя, че македонската черква е подготвена да разгласи българската за майка-църква, която пък първа да признае нейната автономия.

Македонската православна черква - Охридска архиепископия се отделя от Сръбската православна черква и афишира автокефалност през 1967 година, само че до през днешния ден не е приета от нито една от православните църкви. В писмото си Синодът на Македонската черква изрича очакване българският патриарх Неофит да сложи казуса пред Вселенската патриаршия и се застъпи за обединяването.

От секретарията споделиха, че Св. Синод най-вероятно ще прегледа предлагането на съвещанието си на 27 ноември, само че надали ще вземе решение тогава. Причината е, че въпросът се счита за извънредно значим и ще би трябвало Св. Синод да организира съвещания с 14-те поместни православни църкви – Константинополската партиаршия, Еладската, Албанската, Полската, Кипърската, Румънската, Сръбската, Грузинската, Руската черква, православните църкви на Америка, Чешките земи и Словакия, както и Йерусалимската, Александрийската, Антохийската патриаршия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР