Свети Йоан Богослов е един от 12-те апостоли на Иисус

...
Свети Йоан Богослов е един от 12-те апостоли на Иисус
Коментари Харесай

Почитаме светец, лекувал чудодейно и след смъртта си

Свети Йоан Богослов е един от 12-те апостоли на Иисус Христос, а както може да се съди съгласно евангелския роман - един от най-приближените му възпитаници.

На 26 септември Православната черква уважава успението на светеца. Историята споделя, че Йоан е доживял до дълбока напреднала възраст, като се е грижел за Богородица до гибелта ѝ.

След евангелските събития живее главно в Смирна и Ефес, а в края на живота си е заточен на остров Патмос, където написа популярното си „ Откровение “.

Когато свети Йоан Богослов доживял стогодишна възраст, като доста се потрудил за благовестието Христово, дружно със седем свои възпитаници той отишъл в град Ефес и им заповядал да изкопаят кръстообразна могила, в която той се подготвил да почине, като лежащ в нея, бидейки още жив (както се споделя в житието му).

Християните, живеещи в град Ефес, след гибелта на апостола разкопали могилата му, само че не намерили тялото на апостола. Като оплакали честната му кончина, те се върнали в града, а по-късно постоянно идвали на гроба на апостола и възнасяли усърдни молебствия към Бога, като призовавали за помощ и посредничество пред Бога свети Йоан Богослов.

При това всяка година в този месец и на този ден от гроба на апостола излизал доста дребен прашец, който правил изцеления. Вярващите събирали този прашец и лекували разнообразни недъзи и заболявания. Затова измежду вярващите станало бит на този ден, както и през септември месец да възхваляват и облажават с песнопения този популярен Божий ласкател, любим от Бога повече от всички останали светии.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР